Er du student? Disse tre tingene må du vite før du søker jobb!

Young smiling student using laptop in library while her friends are studying in the background.

Det kan være vanskelig å finne jobb som student. Vi lærer mye på universitet eller høyskole, men det finnes dessverre ikke en bachelor som lærer deg hvordan du søker jobb – eller hvordan du beholder den!

Studentboblen sprekker fort i møte med den virkelige verden. Men du er ikke den eneste som synes det er skummelt å navigere i arbeidsmarkedet. Derfor gir vi deg våre beste tips til hva du bør gjøre før du kaster deg ut i jobbsøkingen.

Definer din personlige merkevare

Alle har en personlig merkevare. Din personlige merkevare er hvordan andre oppfatter deg. I jobbøyemed, er det viktig at du bygger din personlige merkevare med en tydelig, faglig profil. Din faglige profil skal være såpass sterk at det er intuitivt for potensielle arbeidsgivere at de skal henvende seg til deg. Finn ut av hva din genuine interesse og kompetanse er, og jobb for å bli assosiert med den kompetansen. Vær synlig i relevante faglige eller samfunnsdebatter, om det så er i internforum, på Facebook eller i debattinnlegg i avisen.

Nettverk

Relasjonsbygging er nøkkelen til å bygge din personlige merkevare. Hvis du bygger relasjoner i og utenfor fagfeltet ditt, vil det også gi deg muligheten til å lære mer om bransjen(e) du vil inn i. Jo større nettverk du har, jo flere muligheter vil nettverket ditt gi deg. Delta på relevante arrangementer, bruk LinkedIn og prat med fagfolk i sosiale medier. Du vet aldri hvem som kjenner hvem!

Smil og vær hyggelig

Smil, vær hyggelig og vis gode holdninger. Positivitet kan ta deg langt, både privat og profesjonelt. Du vil at nære, bekjente og fjerne skal ha et godt inntrykk av deg. Å gi andre et godt inntrykk kan gi store ringvirkninger. Motsatt kan negative holdninger fort straffe seg. Gjør en innsats for å utstråle positivitet, selv når ting er vanskelig.

Kilde: Ariella Coombs
https://www.workitdaily.com/career-secrets-students/