Slik lykkes du på jobbintervju

Skal du på jobbintervju? Slik øker du sjansene dine for at intervjuet blir vellykket.

Det er helt naturlig å være nervøs både før og under et jobbintervju. Å forberede seg godt i forkant kan hjelpe deg å holde nervene under kontroll. Men like viktig er det å bevare fatningen under selve intervjuet. Her gir vi deg tips til hva du bør tenke på.

 

Lei din nåværende jobb?

Er du virkelig lei din nåværende jobb er det fort gjort å formidle noe av frustrasjonen videre til intervjueren. En intervjuklassiker er ofte spørsmål knyttet til hvorfor du ønsker å forlate din nåværende posisjon eller arbeidsgiver.

Pass på at svaret ditt ikke oppfattes som kritikk av din nåværende arbeidsgiver. Forsøk heller å begrunne ønsket om et skifte på en måte som viser at denne stillingen er en bedre match for deg på veien videre, fordi ferdighetene og kompetansen din stemmer bedre overens med behovene hos den aktuelle bedriften.

 

Les deg opp

I forkant av intervjuet bør du ha lest deg godt opp på de tjenestene og produktene arbeidsgiveren tilbyr. Undersøk informasjonen som ligger på bedriftens egne hjemmesider, gjør et Google-søk og les deg gjerne også opp på relevante ansatte i selskapet, via for eksempel LinkedIn.

Å dukke opp til førstegangsintervju uten den minste anelse om hva selskapets kjerneprodukter og -virksomhet er, kan lett gi et inntrykk av at du er uengasjert og lite motivert. Forbereder du deg grundig blir det derimot lettere å imponere og svare godt for seg.

 

Du er ikke utlært

En annen intervjuklassiker er spørsmål knyttet til hvordan din kompetanse og erfaring er relevant for den aktuelle stillingen. Selvsikkerhet er en god ting, men i riktig dose. Husk at du ikke er utlært og har heller ikke inngående kunnskap om hvilke ferdigheter og kvalifikasjoner som er avgjørende for den aktuelle arbeidsgiveren.

Still ærlige og gjennomtenkte spørsmål til aspekter ved stillingen du er usikker på. Jo bedre innblikk du klarer å skaffe deg over bedriften og dens behov, jo lettere blir det for deg å vise at du er rett kandidat for jobben.

 

Kle deg pent

En noe uformell dresskode blir stadig vanligere på flere norske arbeidsplasser. Men uavhengig av kjennskapen du har til hva normal dresskode er gjelder ikke denne deg som arbeidssøker. Det er alltid bedre å risikere å kle seg for pent enn å forsøke å ”passe inn” når du tropper opp til første intervju. Ved å kle deg pent signaliserer du at du er motivert og tar bedriften på alvor.

 

Intervjuet starter før intervjuet

Høres det rart ut? Husk at du blir evaluert av alle du møter fra du går inn døren og presenterer deg i resepsjonen. Er du vennlig og imøtekommende overfor alle du møter vil dette styrke sjansene for at du lykkes med jobbjakten.

 

Bilde: iStock