På jobbjakt? Slik holder du motivasjonen oppe!

En jobbjakt kan være en langdryg affære. Har du vært gjennom flere søknadsprosesser uten å få napp, kan det være vanskelig å holde pågangsmotet oppe. Hold motivasjonen oppe, så vil du lykkes til slutt! 

Har du lagt ned mye tid og arbeid i utformingen av tilpassede CV-er og søknader kan det oppleves bedrøvelig å bli avvist. Enten du ikke får mulighet til å presentere deg i et intervju, eller kommer langt i en intervjuprosess for deretter å få avslag, kan det oppleves nedslående å legge mye energi og krefter i noe, uten å lykkes. Husk at det er så godt om uunngåelig med noen nederlag på veien. Hold motivasjonen oppe!

 

Jobb målrettet

Har du en klar plan for typen jobber og stillinger du er på utkikk etter øker sannsynligheten for å oppnå det du ønsker raskere. Ved å jobbe fokusert unngår du å kaste bort unødvendig tid på å søke på jobber du egentlig ikke har så lyst på. Selv om det er lett å bli desperat etter et par avslag, gjør du lurt i å ikke søke på stillinger i vilden sky, men heller forsøke å være selektiv.

Å ha en konkret plan for jobbjakten gjør det også lettere å holde motivasjonen oppe. Å jobbe spesifikt mot et mål, i motsetning til å bedrive en mer diffus stillingsjakt, er lettere over tid. Søker du på færre stillinger har du samtidig bedre tid til å gjøre søknadene du leverer bedre.

 

Påvirkning på godt og vondt

Som jobbsøker er man gjerne litt ekstra mottakelig for å lytte til velmenende anbefalinger fra andre. Råd og hjelp med søknader og intervjuprepping er som regel en fordel du bør benytte deg av. Forsikre deg likevel om at andres meninger, om hvilke jobber du bør søke på, eller hva som er beste fremgangsmåte, ikke påvirker pågangsmotet og motivasjonen din. Lytt til råd, men stol også på dine egne vurderinger.

 

Ikke ta avslagene personlig

Selv om du kanskje i utgangspunktet gjør alt riktig; ikke ta avslagene personlig. Som regel betyr et nei enten at timingen er feil eller at du ikke har kompetansen bedriften er på utkikk etter.

Synes du det er vanskelig å forstå hvorfor du ikke ble innkalt til intervju eller fikk jobben, kan du eventuelt be høflig om en begrunnelse. Si at du er interessert i å lære mest mulig, selv om du ikke fikk jobben. Lær av tilbakemeldingene du får, og vær ærlig med deg selv, dersom det viser seg at du kanskje er nødt til å justere ambisjonene dine noe for å lykkes.

Øvelse gjør mester, og jo mer rutinert du blir, jo lettere vil CV- og søknadsutforming føles. Velformulerte og gjennomtenkte søknader øker sjansene for at du imponerer en potensiell arbeidsgiver. Husk at jobbjakten aldri er forgjeves – uansett om det tar litt tid før du når helt opp.

 

Vær tålmodig

Kanskje kunne du med fordel ha hevet kompetansen din? Kanskje bør du utvide nettverket ditt, for å få kjennskap til flere av jobbene som ikke lyses ut? Vær aktiv under jobbjakten ved å sørge for å at du hele tiden utvikler deg.

Husk at sosiale medier og andre plattformer hvor du deltar i faglige diskusjoner, og bygger ansikt, er en viktig del av jobbjakten.  Blir du lagt merke til, øker sannsynligheten for å lykkes i neste søknadsprosess.

 

De små seierne

Behold perspektivet. Har du for eksempel sendt ut flere søknader, uten å få svar, for deretter å bli innkalt til et intervju uten å få jobben, er dette likevel fremgang. Det er bra at du er engasjert og derfor blir skuffet når du ikke når helt opp. Men en viktig nøkkel til å holde motivasjonen oppe er å klare å være bevisst på fremskrittene du faktisk gjør.

Klarer du å unngå at jobbjakt blir synonymt med ubehag, og oppleves kun som et nødvendig onde, vil du lykkes. Ikke gi opp. Ta tiden til hjelp, lær og utvikle deg underveis.

 

Bilde: iStock

Én kommentar