Hvordan gjøre godt inntrykk på jobbintervju

Silje Løken i Manpower gir deg gode tips om å vinne  jobbintervjuet. Førsteinntrykket betyr mye!

1. Et godt førsteinntrykk
2. ”Dress to impress”
3. Vær konkret
4. Forbered deg
5. Ha orden i papirene dine

Det er alltid veldig spennende og nervepirrende å være i et jobbintervju. Jeg har alltid syntes at om jeg forbereder meg godt og vet hva som ventes av meg, så blir jeg mindre nervøs. 

I møte med kunde/bedrift er det viktig å gjøre et godt førsteinntrykk.  Et fast håndtrykk, øyekontakt og et smil kan utgjøre mye og skille deg fra dine konkurrenter, de andre kandidatene. 

Videre er det viktig å ha riktig dresskode. Det er ikke lett å vite hva man skal ha på seg på et intervju ettersom bedrifter har ulike miljøer. Noen  er formelle og andre uformelle. Allikevel er det bedre å kle seg mer pyntet enn mindre pyntet.

Et tips til begge kjønn er å unngå slitte jeans og heller velge mørk bukse/skjørt (ikke for kort) og skjorte/bluse. Da er du sikker. Man bør også unngå flekkete og krøllete klær. Lukt kan ha både positiv og negativ effekt på førsteinntrykket. Jeg ville derfor unngått å ta en røyk rett før intervjuet.  For mye parfyme er heller ikke bra og tyggegummi  og snus er også et stort NEI.  Spytt ut før du går inn på intervjuet.

Når jeg selv har vært på intervju har jeg ofte bablet i vei fordi jeg har vært nervøs. For å ungå dette,  la den som intervjuer føre samtalen.  Svar gjerne  kort og presist og vær konkret.

Videre er det et stort pluss om man har forberedt seg slik at man vet en del om stillingen og om firmaet. Det kan også være positivt å ha forberedt noen spørsmål enten om stillingen eller firmaet der man skal jobbe, da virker man interessert. Jeg bruker alltid å  gå inn på nettsiden til firmaet, da får man et godt innblikk.

Det er viktig og ha orden i papirene sine.  Det jeg har gjort er å lage en mappe der jeg har alle papirene mine som attester, referanser, vitnemål og kursbeviser i plastmapper. Da er det lett å vise til hva man har gjort tidligere.  Det kan føles trygt å ha dette foran seg så slipper man å huske alt utenat.

Det kan også være at man imponerer litt også og viser seg som en strukturert person.  I tillegg er det fint å ha ferdige kopier som man kan gi i fra seg på intervjuet om kunden/bedriften ønsker det.

Følg med på Manpower bloggen så vil du få flere tips!

Silje Løken

Foto: CC picture from flickr by Felix Kirsch