Ny i arbeidslivet? Vi har ti råd til deg

Er du endelig ferdig med studier og klar for å kaste deg ut i voksenlivet? Her er ti råd du bør ha i bakhodet når du baner deg vei inn i arbeidslivet.

1. Vis alltid takknemlighet.

Hvis noen har gjort deg en tjeneste, backet deg opp eller hjulpet deg – vis at du setter pris på det! Send dem et brev, en e-post, SMS eller si det med et par ord og et smil. Selv om det kan virke gammeldags, kan et håndskrevet takkekort gjøre et varig og positivt inntrykk. Takknemlighet bygger relasjoner, og utvikler sikkerhetsnettet ditt på jobb.

2. Husk at alt går over.

Livet er ikke svart-hvitt. Du vil oppleve gode og dårlige perioder, både på jobb og på privaten. Om du opplever noe kjipt, husk at følelsen går over! Når uhellet første er ute, er det viktig å takle det på riktig måte. Vær ydmyk og legg ikke skylda på andre.

3. Du må kjempe dine egne kamper.

Du bør ikke forvente at noen andre skal kjempe din sak. Selv om folk vil være innstilt på å hjelpe deg, er det til syvende og sist du som må ta kampen for dine egne interesser eller beslutningen i dine egne livsavgjørelser. Søk råd og støtte der du kan, men husk at du må gjennomføre.

4. Oppretthold ditt gode rykte.

Ikke brenn broer med de du har jobbet med. Gjør heller en liten innsats for å opprettholde relasjonen med dine tidligere kolleger. Du vet aldri når stier krysses igjen. Dette gjelder ikke bare mennesker du møter i profesjonell sammenheng, men også sosialt. Ryktet ditt og folks inntrykk av deg, er en viktig valuta.

5. Reflekter over dagen din.

Det kan høres kleint ut, men hvis du hver kveld forsøker å trekke frem én positiv ting som har skjedd i løpet av dagen, vil det hjelpe deg med å bygge en positiv innstilling. Det spiller ingen rolle hvor stor eller liten tingen er. Å huske på de positive tingene i hverdagen kan tjene deg godt, spesielt i tyngre perioder.

6. Vis selvtillit.

Selvtillit gjør at andre får tillit til deg. Sliter du med selvtilliten? Prøv å se selvsikker ut!

7. Oppsøk god energi.

Omgi deg med folk som gir deg energi, heier på deg og utvikler deg. Dette gjelder både i ditt profesjonelle og personlige liv. Unngå mennesker som suger energien ut av livet ditt. Det er utrolig bortkastet. Søk heller mot mennesker som gir deg energi på ulike nivå eller som du kan lære av.

8. Vær snill med deg selv.

Det kan virke banalt, men det er de små tingene som kan gjøre stor forskjell i hvordan du har det. Ha det for eksempel ryddig og rent hjemme. Sov nok, vær aktiv og spis godt, men sunt. Ta vare på deg selv og kroppen din. Det gjør deg bedre rustet til å takle utfordringer både på jobb og på hjemmebane.

9. Husk at jobbintervjuer er en toveiskanal.

Betrakt jobbintervjuer som karriereintervjuer. Det er en samtale, ikke en eksamen. Det du spør om er noen ganger like viktig som det du svarer på.

10. Enhver krise er en mulighet.

Alle kriser, om det så er en kjip opplevelse på privaten eller at du gjør en feil på jobb, er en mulighet til å lære noe. Ikke vær redd for å gjøre feil, det gjør vi alle. Det viktigste er at du sørger for å lære noe av det som skjer i livet ditt. Da gjør du ikke samme feil to ganger.

 

Har du noen andre råd du vil gi til noen som kaster seg inn i en ny epoke av livet? Fortell oss i kommentarfeltet!

 

Kilde: Forbes.com