Hva bør du gjøre om du mister jobben?

Mange opplever å miste jobben minst en gang i løpet av livet. For svært mange er det en tung opplevelse. Hvordan kan du takle det bedre?

Hvis du mister jobben er det helt naturlig å føle sorg. Du sørger over å ha mistet en del av identiteten din, kollegene og arbeidsrutinene dine. Hverdagen blir snudd på hodet og du står ovenfor en ny og uvant situasjon. Men denne situasjonen kan snus til noe positivt. Du kan hente både nytt pågangsmot og stå på-vilje. Vi har noen råd til hva du bør gjøre om du mister jobben.

Få orden på formalitetene

Det første du bør gjøre er å ta turen til NAV for å registrere deg som jobbsøker. Fyll ut alle nødvendige skjemaer og innhent all nødvendig informasjon umiddelbart etter at du har mistet jobben. Du må være registrert som arbeidssøker for å kunne søke om dagpenger, om det skulle være nødvendig.

Gjør noe du liker

Dyrk interessene dine – og ta deg god tid til dem. Nå som du ikke trenger å forberede deg til møter, sjekke e-posten hele tiden eller kjenne på slappheten etter en lang arbeidsdag, bør du ta deg tid til å gjøre det du liker. Dyrke hobbyene og interessene dine. Enten det er matlaging, trening, maling eller noe annet – gjør noe du trives med. Nå som du har tid, kan du også utvikle ferdighetene dine. Les en god bok (eller flere), ta et nettkurs, gå på et seminar eller i en workshop. Å lære noe nytt og føle mestring vil øke selvtilliten din.

Gjør jobbsøking til den nye jobben din

Å finne en ny jobb er en fulltidsjobb, og jobbjakten kan kreve mye energi og pågangsmot. Ikke la deg stresse av at du ikke får en ny jobb med en gang. Bruk heller tiden du har til rådighet til å tenke nøye gjennom hva du vil gjøre. Da vil du ta gode beslutninger. Orienter deg om hvilke jobbmuligheter som finnes for deg. Registrer deg hos bemanningsbyråer og hos NAV. En midlertidig jobb kan være en fin vei tilbake inn i arbeidslivet.

Motstå fristelser

Ikke la arbeidsledighet bli en vane. Stå opp om morgenen og pass på døgnrytmen din! Motstå fristelsen til å sette deg i sofaen og bli der. Kanskje du skal begynne å trene på morgenen? Lag nye rutiner og følg dem. Det kan hende at du får dårligere råd i løpet av den arbeidsledige perioden din. Derfor bør du motstå fristelsen til å handle ting du egentlig ikke trenger. Gå heller gjennom alle inntekter og utgifter og sett opp et nøyaktig budsjett. Bestem deg for hvordan du skal bruke pengene dine frem til du får deg en ny jobb.

Hold humøret oppe

Det verste du kan gjøre er å isolere deg fra omverdenen. Bruk tiden på digitale møter med positive personer. Si ja hvis noen vil ha deg med på tur, virtuell spillkveld eller trening. Det er lettere å være positiv hvis du er sosial. Det kommer ingenting godt ut av å tenke negativt. Hold humøret oppe og ta ting med et smil. Tenk over alt du ikke fikk tid til før som du endelig har tid til nå. Se på dette som en velfortjent pause som du kan bruke til å forberede deg på nye og spennende muligheter.

Har du noen andre tips til hva man bør gjøre om man mister jobben? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: The Muse og Dagens Næringsliv