Mangler du relevant jobberfaring? Bruk det du har!

Har du nylig fullført studiene dine eller er fersk i arbeidslivet? Ikke gå i denne klassiske fella når du søker jobb.

 

Å ha relevant arbeidserfaring er som regel en fordel når du skal søke jobb. Men er du nyutdannet trenger ikke løpet være kjørt.

 

Spiller du deg selv dårligere enn du er?

Du har lite arbeidserfaring, men du lærer raskt? Selv om du ikke har jobbet operativt tidligere, tror du dette er arbeidsoppgaver du vil trives med? Denne stillingen er drømmejobben din, selv om du ikke har relevant arbeidserfaring? Er dette typiske formuleringer du bruker?

Ikke spill deg selv dårligere enn du er, ved å påpeke dine egne, tilsynelatende svakheter. Som fersk arbeidstaker er det lurt å utvise ydmykhet og selvinnsikt der du har ingen eller lite erfaring fra før. Måten du overbeviser en potensiell arbeidsgiver på er likevel ikke å påpeke manglene ved deg selv- allerede som innledning i setningene dine.

 

Gjør erfaringen din relevant

Tenk overførbar kunnskap! Hvordan kan den erfaringen du har relateres til kvalifikasjonene den spesifikke stillingen etterspør?

Uansett historien din tidligere arbeidserfaring forteller, har du mest sannsynlig erfaring som kan overføres. I stedet for å trekke oppmerksomheten mot svakhetene dine, og de ferdighetene du mangler, fokuser heller på disse og din evne og vilje til å bidra. Fokuser på styrkene dine og formidle entusiasmen og begeistringen din. Dette er en langt bedre tilnærming som i større grad viser hvorfor du er rett kandidat.

 

Hvorfor bør de velge deg?

Gleder du deg til å kombinere kompetansen din med en mer operativ rolle? Er du klar for neste steg i karrieren og for å videreutvikle de analytiske ferdighetene dine? Motiveres du av muligheten for å overføre suksessen du har opplevd innenfor en administrativ stilling til en ny og mer kundefokusert rolle? Vis entusiasme og fokuser på det du FAKTISK har gjort og kan.

Formålet med en jobbsøknad er å skaffe deg et jobbintervju. Spørsmål om tidligere erfaring med relevante arbeidsoppgaver vil mest sannsynlig dukke opp dersom du kalles inn til intervju, men ikke saboter dine egne sjanser ved å fokusere på kvalifikasjonene du mangler eller har lite erfaring med fra tidligere selv. Vis entusiasme, vis at du vil og fremhev det du faktisk har fått til!

Les også vår tips til hvordan du bør innlede jobbsøknaden din.

 

Themuse.com

Bilde: iStock