Kunsten å holde gode presentasjoner

Enten det tidligere har vært i jobb- eller studiesammenheng: de fleste av oss har mer enn en gang gruet oss til å holde presentasjoner. Med noen enkle triks i bakhånd holder du nervene i sjakk og gjør presentasjonen din til en suksess.

Å holde presentasjoner eller muntlige fremlegg kan oppleves som en noe nervepirrende affære. Mange skremmes av tanken på å skulle stå foran en større gruppe mennesker, med alt fokus rettet mot en selv. Nøkkelen til suksess er å vite hvordan du forbereder deg best mulig.

 

Planlegg

Hvem skal du snakke til og i hvilken setting? Dette er et viktig første premiss for planleggingen og gjennomføringen av presentasjonen din. Hvilken forkunnskap og kompetanse har publikummet fra før, og hvilket stoff tror du vil være av størst interesse?

Jo mer du vet om publikummet ditt og tilgjengelige praktiske løsninger  på forhånd – jo lettere er jobben med å levere et relevant budskap. God planlegging sikrer at presentasjonen din går så knirkefritt som mulig.

 

Presentasjonen

Sett av nok tid til å lage en presentasjon som informerer, underholder og inspirerer. Er planen å bruke PowerPoint? Legg ned en innsats i å sikre at foilene dine er ryddige og frie for skrivefeil. Rotete elementplasseringer, varierende skrifttyper eller bilder med dårlig oppløsning gir et uproft uttrykk og kan stjele fokuset fra innholdet. Presentasjonen skal heller ikke fungere som din egen personlige huskeliste, men som et supplement for publikummet ditt. Flytt mest mulig tekst ned i notatfeltet og bruk gjerne bilder.

 

Øvelse gjør mester

Når det gjelder å kontrollere nervene, er den beste medisinen mot nervøsitet å kunne stoffet best mulig. Unngår du å være avhengig av et manus, men greier deg isteden med kun noen få stikkord, er det lettere å både beholde roen og virke mer selvsikker. Du trenger ikke memorere hele foredraget, men om du husker hva du skal snakke om knyttet til de ulike punktene, slipper du å ende opp med å lete famlende gjennom arkene på jakt etter neste poeng.

Tenk også gjennom hvilke spørsmål det er sannsynlig at du vil få fra salen i etterkant, så har du mulighet til å forberede svar til noen av disse.

 

Kvalitet fremfor kvantitet

Uansett hvor interessant temaet for presentasjonen din er gjelder evnen til å “kill your darlings” også for muntlige presentasjoner. Hold det kort og konsist, og kutt eventuelle lange utgreinger og digresjoner, som strengt tatt ikke er nødvendige å ha med.

Kutter du unødvendige deler av stoffet holder du interessen oppe blant publikum, og gjør det lettere for deg selv å beholde den røde tråden gjennom hele foredraget.

 

Se presentabel ut

Dette er for de aller fleste en selvfølge, men er god ting kan ikke sies for mange ganger: å se presentabel ut er viktig. Hvordan du går kledd påvirker ikke bare måten andre oppfatter deg på, men hjelper også på selvtilliten. Å vite at du ser bra ut gir deg en ting mindre å stresse over når du står på scenen med alle øyne rettet mot deg. Har du allerede en gjennomtenkt jobbgarderobe på plass i skapet, blir ikke jobben med å finne det rette presentasjonsantrekket så stor.

 

Kroppsspråk

Vær bevisst på effekten kroppsspråk og stemmebruk har for helhetsinntrykket. Vær obs på gestikulering og blikkontakt og bruk det til din fordel.

Å bevege seg rundt i rommet eller på scenen hjelper deg å holde på lytternes oppmerksomhet, men alt med måte. Nervøs fikling med for eksempel smykker eller hendene er forstyrrende, og kan flytte fokuset vekk fra det du ønsker å formidle.

 

På presentasjonsdagen 

Husk å ha en backup-løsning for presentasjonen, enten ved å ha sendt den til en mail adresse eller ha den på minnepinne. Det lønner seg å være ute i god tid. På den måten har du mulighet til å forsikre deg om at tekniske løsninger fungerer som de skal og kanskje få tid til å hilse på, og slå av en prat med, noen av de du senere skal snakke til. De siste 10-15 minuttene før du skal på bør du påse på å ta noen dype åndedrag, klarne hodet og gå raskt over stikkordene dine.

Underveis i presentasjonen din er kunstpauser viktig. Ta korte pauser underveis, hvor du rekker å trekke pusten dypt, drikke litt vann og samle tankene før du går videre. Dette gir deg bedre kontroll, samtidig som du vil fremstå mer komfortabel og selvsikker.

 

Sjarmerende uperfekt

Å hoppe over et par av de planlagte punktene dine, eller glemme noen viktige poenger, er ofte uunngåelig, uansett hvor godt du har forberedt deg. Antallet eller publikumssammensetning kan også vise seg å være en helt annet enn du hadde sett for deg på forhånd, og forberedt presentasjonen din for.  Gjør det beste ut av det, og ikke la deg vippe av pinnen.

Planlegg og øv, så blir presentasjonen din en suksess!

 

Bilde: iStock