– Karriere er et maratonløp, ikke en sprint! 

Du skal trolig være arbeidstaker i mange tiårDa er det viktig å fordele innsatsen riktig. Ekspert Kirsti Skogen Torgersen har noen viktige råd til unge arbeidslivet 

Kirsti Skogen Torgersen er bemanningskonsulent i Manpower og har nesten tjue års erfaring fra bemanningsbransjen.  

 Vi kaprer sjeldent drømmejobben med en gang. Du skal tross alt være arbeidstaker i 40 til 45 år! Du har god tid og derfor bør du tenke langsiktig – karriere er nemlig et maratonløp og ikke en sprint, sier Kirsti.  

Legg en karriereplan

Vi legger planer for helgen, ferier og handleturen. Karrierebygging krever også en plan. Mange av oss går rundt med løse tanker om hva og hvor vi vil, men konkretiserer aldri en retning. Kirsti er krystallklar: 

– Skriv det opp! Ikke la tankene sveve ut i luften. Få ambisjonene og ønskene dine ned på papiret. Vil du jobb stort eller smått, privat eller offentlig, nasjonalt eller internasjonalt? Det er utrolig hvor effektivt man bearbeider tanker man skriver ned.   

En karriereplan bygges ikke på en dag, men over tid. I tillegg anbefaler Kirsti å snakke med de som kjenner deg best for innspill.   

– Mange har glede av en samtale med en profesjonell karriereveileder. Men du kan også få mye igjen av en samtale med en god venn eller et familiemedlem. Snakk med de som kjenner deg godt, og la de stille deg kritiske spørsmål. Vær villig til å diskutere tankene dine.  

Dypdykk: Hvordan takler du overgangen fra studier til jobb?

Steg for steg

Sakte, men sikkert, vil du pensle deg inn på noen bransjer og selskaper. Da anbefaler Kirsti å gå mer konkret til verks ved å lese på selskapenes hjemmesider.   

– Hva står de for? Visjoner? Så kan du se hvilke ledige stillinger de har, hva slags folk, egenskaper og ferdigheter de ser etter. Ut fra dette kan du begynne å bygge en plan for å komme dit. Vil du jobbe med salg? Da er det slett ikke dumt å begynne med kundeservice eller telefonsalg rett etter studiene for å få erfaring. Vil du jobbe i et internasjonalt selskap? Det krever gode språkkunnskaper, og da bør du planlegge for et språkkurs eller utvekslingsopphold. 

Kirsti advarer mot å gå lange perioder som jobbsøker i påvente av drømmejobben. 

– Du bør heller begynner å bygge CV, og vise at du er på hugget. Det er mye bedre å starte et sted, selv om det ikke er drømmejobben, enn å vake i lang tid og få hull i CV-en. All erfaring teller.

Dypdykk: Fem tips for å booste karrieren din

Vær endringsvillig

 Kirsti peker også på at livet er i stadig og uventet endring. Derfor er det viktig å ha et åpent sinn og finkjemme sin endringsvillighet og tilpasningsdyktighet.  

– Ikke lås deg til «plan A». Da kan du ta det som et enormt nederlag hvis du ikke lykkes, og gå glipp av andre muligheter. Kanskje livssituasjonen din vil endre seg, eller til og med arbeidslivet. Hvis du viser at du kan håndtere endringer, blir du mer attraktiv på arbeidsmarkedet. 

 Vil du vite mer? Les flere tips til arbeidslivet på arbeidsom.no