Jobbsøkervettreglene

Manpoweruke

Å søke jobb kan noen ganger føles som en fjellvandring i tett tåke. Det kan være mange veier å gå, og det er ikke alltid tydelig hvilken vei som er best. Derfor har vi samlet noen av de viktigste tipsene her, for å gi deg jobbsøkervettreglene som hjelper deg med å lykkes.

Plutselig står du der, klar for å søke jobb. Men hvor skal du starte? Noen blir litt nervøse og spente i møte med en jobbsøkeperiode. Det er veldig forståelig. Bare husk at jobbsøking også kan være lærerikt. Du får mulighet til å bli bedre kjent med deg selv, trene deg i viktige ferdigheter og lage et veikart for fremtiden din. For å ta noe av stresset ut av jobbsøkingen, har vi samlet de beste jobbsøkervettreglene vi har.

Prøv å ha det gøy!

Jobbjakten kan ta lang tid. Det kan gå dager, uker eller til og med måneder før den rette muligheten byr seg. Det kan fort påvirke sinnsstemningen din, men husk at du bare lever én gang. Vi har derfor funnet frem til seks gode vaner som vil gjøre deg til en lykkeligere jobbsøker.

Begynn med CV-en din!

Selvsagt burde vi alle oppdatert CV-en vår med jevne mellomrom, og ikke vente til vi faktisk trenger den. Det er likevel noe man fort nedprioriterer. Når du går inn i en jobbsøkerperiode må du starte med å oppdatere CV-en din. Vi har syv tips til finpussen.

Dokumenter verdien din!

Som jobbsøker må du vise potensielle arbeidsgivere hva du kan bidra med. Helst skal du kunne dokumentere at du får gjort jobben raskere og bedre enn de andre kandidatene. Hvordan gjør man så det? Dette lille trikset vil hjelpe deg med å kvantifisere CV-en din.

Ikke glem LinkedIn!

Når du er ferdig med å oppdatere papir-CV-en din, må du ikke glemme den digitale. I dagens arbeidsmarked må du nemlig være på LinkedIn. I Norge er det mer én million registrerte brukere i dag, med en overvekt av ledere og beslutningstakere i bedrifter. Som jobbsøker bør du derfor definitivt bruke plattformen. Les deg opp på hvordan du bør bruke LinkedIn i jobbjakten.

Rydd i nettprofilene dine!

Facebook, Twitter og Instagram er morsomme tidsfordriv. Men visste du at det du legger ut i sosiale medier kan ødelegge jobbmulighetene dine? Stadig flere arbeidsgivere bruker sosiale medier for å sile ut jobbsøkere. Det betyr at du ubevisst kan redusere sjansene dine for å få en jobb med noen små tastetrykk på telefonen. Vi vet heldigvis hvordan du kan styre unna de største fellene.

Prøv å utvide nettverket ditt!

Nettverking er et unorsk ord, og er noe mange kvier seg for å gjøre. Småsnakking med fremmede er heller ikke like naturlig for alle. Uansett om du liker det eller ikke, kan nettverksbygging være gull verdt når du søker jobb. Hvis du synes det er vanskelig å komme i gang, har vi fire nettverkingstips for nybegynnere.

Forbered deg godt!

Er du blitt kalt inn til et jobbintervju? Gratulerer! Det er et godt tegn, men kan også være nervepirrende. Den beste måten å dempe nervene på, er å forberede deg godt. Våre 20 tips til et godt jobbintervju kan være et godt sted å begynne.

Øv i forkant!

I tillegg til å finne ut mer om selskapet, forberede intervjuspørsmål og finne det perfekte intervjuantrekket, bør du ha et øvelsesintervju. Øvelsesintervjuer kan gjøre deg mer komfortabel med intervjusettingen. Et øvelsesintervju gir deg mulighet til å avdekke potensielle fallgruver og hva du må forberede deg på bedre på. Vi har noen must for et effektivt og godt øvelsesintervju.

Bli klar for å ta telefonen!

Mange selskaper har innledende intervjuer på telefon. Det er en billig og tidseffektiv måte å sile ut jobbkandidater på. Hva arbeidsgiver ønsker å oppnå med et slikt intervju varierer. Kanskje vil de bare høre at du har selvtillit og trygghet i stemmen, eller at du skal svare på noen enkle spørsmål. Men ikke ta noe for gitt: plutselig varer telefonintervjuet i halvannen time. Derfor må du alltid være godt forberedt. Vi vet hva du bør gjøre for at telefonintervjuet ditt skal bli vellykket.

Knekk intervjunøttene!

Det dukker alltid opp ett eller flere vanskelige spørsmål i et jobbintervju. Med vanskelige spørsmål prøver intervjueren å finne ut om noe er off. De vil se hvordan du takler en vanskelig situasjon og hvordan du tenker under press. Svarer du godt for deg, øker det sjansen for at de tilbyr deg jobben. Derfor har vi samlet opp fem vanskelige intervjuspørsmål, og hvordan du kan svare godt for deg.

Ikke glem deg bort!

Jobbintervjuet er som regel din første mulighet til å gi en potensiell arbeidsgiver et godt inntrykk av hvordan du er. Uansett hvor godt du har forberedt deg, er det fort gjort å glemme disse tre tingene i løpet av intervjuet.

Still de riktige spørsmålene i intervjuet!

Jobbintervjuer skal ikke være en monolog. Å stille spørsmål tilbake er alltid en god idé. Når du stiller spørsmål i løpet av jobbintervjuet, oppfordrer det til dialog. Det viser at du er interessert i jobben og selskapet. Det er også en anledning til å vise at du har forberedt deg godt. Særlig er det to spørsmål du alltid bør stille i et jobbintervju.

Vi håper vår lille samling med jobbsøkervettregler kan hjelpe deg med å finne drømmejobben. Har du noen andre tips som bør med i vår jobbsøkerguide? Fortell oss i kommentarfeltet!