Jobbe som vikar? Slik går du frem!

Ina Hjetland er rekrutteringsansvarlig i Manpower, og har lang erfaring med å bistå i jobbjakten. Her er hennes fem beste tips til hvordan du bør gå frem for å få jobb som vikar.

Er du student og ønsker å tjene litt ekstra penger, men synes det er vanskelig å kombinere jobb og studier? Trenger du mer arbeidserfaring? Kanskje er du på vei tilbake til arbeidslivet eller ønsker en mer fleksibel arbeidsdag? Da kan en vikarjobb være midt i blinken for deg.

Så hvordan går man frem om man ønsker en vikarjobb? Her er rekrutteringsansvarlig Ina Hjetlands beste tips.

  1. Opprett en profil og registrer din CV

Det første du må gjøre å registrere din CV og opprette en profil på Manpower.no. Fyll inn så mye informasjon som mulig om deg selv.

– Jo mer vi vet om deg, jo enklere er det for oss å finne en jobb som passer for deg. Derfor bør man legge inn detaljerte beskrivelser om sin egen kompetanse og tidligere arbeidserfaring, sier Hjetland.

Et tips: Ikke vær redd for å fremheve dine gode egenskaper. Husk å oppgi hvilke systemer du kan og har brukt tidligere, som for eksempel SAP eller Excel. Synliggjør din kompetanse!

Din personlige CV bør være oppdatert og stemme overens med det du registrerer på din profil. Ifølge Hjetland vil en god CV kunne skille deg ut i mengden.

– Vær nøye. Gjør CV-en oversiktlig og ryddig. Husk at CV-en skal gi et førsteinntrykk av deg. Fortell gjerne litt om hvem du er i tillegg til din erfaring. Unngå å bruke typiske ord som imøtekommende og arbeidsom. Søk heller opp synonymer og bruk disse.

Et tips: Benytt deg av en mal når du skal lage CV. Dette finner du enkelt på nett. Lurer du på hvordan innholdet kan se ut i CV-en? Les mer her.

 

  1. Vær åpen og ta initiativ

Hjetland råder alle, uansett alder eller erfaring, til å være åpne i jobbsøkerprosessen.

– Mitt beste tips er å bare komme i gang. Vær åpen for nye muligheter og fokuser på å bygge CV-en din, sier Hjetland.

Ikke vent på at jobben skal komme til deg, du får bedre resultater om du selv tar initiativ. Legg inn søkeord og kriterier når du registrerer deg. Da vil det være enklere for Manpower å matche din profil mot ledige og relevante stillinger. Det er også viktig at du selv følger med på stillinger som legges ut.

– Hvis man vil bli lagt merke til, må man være proaktiv og vise at man er interessert i jobb. Slik kan du enklere bli oppdaget og få den jobben du ønsker, sier Hjetland.

Om du er usikker på hvilken jobb som vil passe for deg, ikke vær redd for å sende mail eller ringe å spørre. Manpower kan se på din CV og gi deg innspill på om du passer til jobben du vurderer.

 

  1. Vær tydelig 

Som jobbsøker og medarbeider er det viktig at du er ryddig, tydelig og transparent.

Hvis du har søkt på en jobb, og Manpower finner din CV interessant, vil du bli ringt på telefon for en kartlegging. Hvis du blir ringt på et tidspunkt som ikke passer, ikke vær redd for å si ifra. Kanskje sitter du på bussen? Gi beskjed og spør om du kan ringe tilbake.

Hvis du allerede er i jobb, men på jakt etter en ny, er det viktig at du overholder avtaler med din nåværende arbeidsgiver. For eksempel hvor snart du kan starte i en ny jobb. En del vikarstillinger har kort tid til oppstart. Vær derfor tydelig og ærlig overfor Manpower om din situasjon. Slik vil du også fremstå som ryddig overfor din fremtidige arbeidsgiver.

Med andre ord, det er viktig å være transparent gjennom hele jobbsøkerprosessen. Om du samtidig søker jobb andre steder, bør du også være åpen om dette. Når du er registrert hos Manpower vil de lete etter en jobb for deg. Hvis du allerede har fått en annen jobb, er det derfor viktig at du sier ifra.

 

  1. Forberedelse og intervju

Hvis du vurderes for en jobb, vil du bli kalt inn til et førstegangsintervju hos Manpower. Her vil du vurderes til den aktuelle stillingen, før det avtales et intervju hos arbeidsgiver. Du vil få god hjelp og veiledning før intervjuet med arbeidsgiveren. En rekrutterer vil kunne hjelpe deg med å identifisere dine egenskaper, gi deg gode råd og tips. Slik blir du best mulig forberedt for intervju.

Her finner du noen gode tips til hvordan du kan gjøre et godt jobbintervju.

 

  1. Gjør ditt beste

Noe av det viktigste når man først har fått en jobb er å gjøre en god innsats, uansett om du har et langvarig eller kortvarig vikariat.

– Når du går ut i en jobb er mitt råd å gjøre maks ut av hva du kan få til. Stå på og vær fleksibel. Vis at du er ryddig, tydelig og ordentlig. Prøv å vær en arbeidstaker som er vel verdt å satse på, sier Hjetland.

Et vikariat er en enestående mulighet til å få verdifull arbeidserfaring. Det gir deg samtidig en mulighet til å vise deg frem for potensielle arbeidsgivere. Du må være åpen og villig til å lytte og lære. Manpower har tett kontakt med bedrifter og arbeidsplasser. Hvis du gir et godt inntrykk, vil dette også kunne gi deg bedre sjanser til flere oppdrag.

Vær sosial og ta deg tid til å bli kjent med dine kolleger og bedriften du jobber for. Uansett om ditt vikariat er kortvarig eller langvarig, vil dette gi deg verdifulle relasjoner i arbeidsmarkedet. Dersom du skulle ende opp i en annen jobb senere, har du i det minste fått et stort nettverk. Med en god innsats, vil du også sitte igjen med en referanse som vil gagne deg videre i jobbjakten og by på nye muligheter. Dermed kan en kortvarig vikariatjobb gi stor gevinst.

Så, hva venter du på? Registrer CV-en din og kom i gang med jobbsøkingen!