Hvordan takler du overgangen fra studier til jobb?

Overgangen fra studietida til første fulltidsjobb kan være stor. Ekspert Lene Berg har flere tanker om hva unge bør ha i bakhodet når de begir seg ut i arbeidslivet for første gang.

Lene Berg er bemanningskonsulent i Manpower, med mange års erfaring fra rekrutteringsbransjen. Hun jobber med å matche jobbkandidater med bedrifter og følge dem opp mens de er i jobb.
– Overgangen fra studentbobla til jobbhverdagen kan være hard for mange. Man går ofte fra å være én av hundre på forelesning, til å bli del av små team på arbeidsplassen. Det krever en del omstilling.

Vær på tilbudssiden

En stor del av Lenes jobb er å forberede unge førstegangssøkere på den første jobberfaringen. Hun understreker hvor viktig det er å være på tilbudssiden i den første fasen av et ansettelsesforhold.
– Du kommer inn i et miljø som er satt, med sine sosiale koder, normer og måter å samhandle. Du kan ikke påvirke det sosiale mønsteret i begynnelsen, i stedet må du tilpasse deg.

Lene forteller at flere unge i førstegangsjobben synes tilpasningen er en vanskelig øvelse.
– Flere unge som er i jobb for første gang tar ting for personlig. Det er det viktig å ikke gjøre. For eksempel føler noen at de ikke blir inkludert i det sosiale miljøet på jobb. Men det krever også en egeninnsats. Andre føler at de ikke
får god nok opplæring, men da må man ta ansvar selv og spørre igjen og igjen.

Dypdykk: Slik bygger du karriere som student

Initiativ er avgjørende

Eget ansvar, evne til selvledelse og selvstendighet blir enda viktigere i fremtidens arbeidsliv. Det er egenskaper som unge må beherske. Felles for alle tre er evnen til å ta initiativ.

– Noen er nok vant til å bli fortalt hva de skal gjøre. I studietida tar man en del ansvar selv, men man får fortsatt en del «oppskrifter», som pensumlister og forelesningsrekker. I arbeidslivet kan man ikke forvente en «mal» på ting. Noen går nok inn i arbeidslivet med en forventing om at «alt skal komme til dem». Det er en stor overgang å selv ta ansvar for å få til ting. Denne evnen vil bli viktigere fremover.

I forlengelsen av dette, forteller Lene at en stillingsinstruks og -beskrivelse ikke alltid er i tråd med virkeligheten. Når man går inn i et nytt arbeidsforhold, er det viktig å forberede seg på at det kanskje ikke blir akkurat som man har tenkt seg – og være åpen for det.

– Du må se på det å forme din egen hverdag som en mulighet, ikke en hindring.

Dypdykk: Student på jobbjakt?

Tenk langsiktig

Lene peker på at det å dyrke og vise evne til selvledelse og initiativ er viktig uansett hvor lenge du tenker å bli i en jobb. Enhver arbeidserfaring kan nemlig definere mulighetene dine videre.
– Du må alltid tenke langsiktig. Derfor er det viktig at du gjør jobben din 110%, for det vil bli referansen din videre i retningen du har siktet deg ut. Fokuser på å gjøre jobben din best mulig. Innsatsen din avgjør hva som blir din neste jobb.

Vil du vite mer? Les flere tips til arbeidslivet på arbeidsom.no.