Hvordan skiller du deg ut i søknadsbunken?

 

En bunke med jobbsøknader kan romme dusinvis med fremragende kandidater. Her er noen tips til hvordan du skiller deg ut i søknadsbunken.

 

Det viktigste du gjør, er å få på plass det grunnleggende. Fyll ut alle delene av søknadsskjemaet, og legg ved eventuelle tilleggsdokumenter arbeidsgiveren etterspør. Ikke minst, pass på at du sender søknaden innen søknadsfristen! Hvis du lurer på hva du bør inkludere i CV-en din, har vi noen tips. Hvis ambisjonen din er å skille deg ut i søknadsbunken, må du derimot gjøre mer enn bare det grunnleggende.

Research!

Jobbsøkere som klarer å vise at de kjenner selskapet de søker hos, har en klar fordel. Det viser nemlig at de har gjort en ekstra innsats, og gir uttrykk for at de er genuint interessert i jobben. Derfor bør du ikke bare kikke på hjemmesiden til selskapet. Du bør også prøve å finne ut så mye som mulig om organisasjonen, selskapets nåværende prosjekter, eventuelle nyhetssaker om selskapet, finne ut mer om hvilke konkurrenter selskapet har og hva som rører seg i bransjen deres. Du kan også se gjennom selskapets sosiale medier.

Inkluder relevant kompetanse og erfaring

Et søknadsskjema vil som regel be deg liste opp utdannelse og arbeidserfaring. Når det gjelder å svare ut spørsmålene som søknadsskjemaet stiller, er det helt opp til deg hva du inkluderer eller ikke. Derfor er det viktig at du leser stillingsbeskrivelsen nøye. Den bør angi hvilke ferdigheter og erfaringer arbeidsgiveren ser etter. Legg vekt på disse i søknadsskjemaet. Vis til konkrete eksempler på da du tilegnet deg en erfaring, utviklet en ferdighet eller brukte kompetansen din. Ikke vær vag! Det vil gjøre leseren tvilende. Bruk heller ikke plass på erfaringer, kompetanse eller ferdigheter som ikke er relevant for jobben. Det er bortkastet.

Vis personligheten din

Søknadsskjemaer er ofte kjedelige. Vanligvis gjør de det vanskelig for deg å gi ordentlig utrykk for hvordan du er som en person. Det krever derfor en liten innsats å vise frem personligheten din i svarene dine. Ikke snakk utelukkende om hvordan du har gjort det på skolen eller i tidligere jobber. Fortell også om andre interesser. Har du for eksempel gjort noe ved siden av studiene eller jobb som har gitt deg andre erfaringer eller kompetanse? Har du hatt noen verv eller frivillig? Hvilke egenskaper har du demonstrert? Slike ting bidrar til å danne et mer helhetlig bilde av hvem du er.

Unngå de vanlige feilene

Hvis du vil komme deg gjennom intervjubunken og bli kalt inn til et jobbintervju, er det noen ting du rett og slett må unngå. Du bør for eksempel ikke kopiere og lime inn ferdige svar du har brukt i andre jobbsøknader. Vær spesifikk og skreddersy svarene dine til selskapet og stillingsbeskrivelsen du søker på. Sørg også for at du fullfører alle de påkrevde delene av søknadsskjemaet. Elektroniske søknadsskjemaer vil som regel ikke la deg trykke «send» før alle delene er fylt ut, men du bør sjekke uansett. Du vil ikke miste en mulighet bare fordi du blingsa på en viktig del av søknadsskjemaet. Og viktigst av alt, vær ærlig! Arbeidsgivere kommer til å kontrollere informasjonen du oppgir. Du vil få et forklaringsproblem senere hvis du overdriver utdannelsen eller erfaringen din.

Selg deg selv

I de aller fleste tilfeller er søknadsskjemaet den første muligheten en potensiell arbeidsgiver har til å bli kjent med deg. Ikke glem at det også er en mulighet til å selge deg selv! Det er i hvert fall ikke tiden for å være beskjeden. Inkludere alle prestasjoner som kan gjøre deg til en bedre kandidat. Fortell om lidenskapen du har for bransjen eller selskapet. Fortell om ferdighetene du har opparbeidet deg og opplevelsene du har hatt i løpet av studietiden, som praktikant eller intern, i deltidsjobben, i frivillig arbeid eller i løpet av friåret ditt. Hvis det er en sammenheng mellom opplevelsene dine og kravene i stillingsbeskrivelsen, kan det være verdt å nevne de.

Vær overbevisende

For at leseren skal oppfatte deg som en person med selvtillit, bør du sørge for at svarene dine er konsise. Svarene dine må ikke nødvendigvis være korte, men styr unna langdryge og vage svar. Det kan nemlig oppfattes som at du prøver å dekke over noe, for eksempel at du mangler en bestemt ferdighet arbeidsgiveren ser etter. Pass heller på at svarene dine er presise og tydelige. De må fortelle hvordan du passer til stillingsbeskrivelsen.

Dobbeltsjekk søknaden din

Bruk tid på å korrekturlese søknadsskjemaet ditt. Be gjerne en venn, et familiemedlem eller en karriererådgiver til å lese gjennom søknaden også. Uansett hvor mye tid du har brukt på innholdet i en søknad, kan noen stavefeil eller grammatiske feil hindre deg fra å lykkes. Ikke send inn søknadsskjemaet før du har dobbeltsjekket hver del og er sikker på at du er fornøyd med svarene dine på hvert spørsmål.

Har du noen andre tips til hvordan man kan prøve å skille seg ut i søknadsbunken? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Prospects