Frivillig arbeid teller!

Mange tror at arbeidsgivere kun ser på karakterkortet, men det er feil. Frivillig arbeid på CV-en kan være tungen på vektskålen.

Emilia Styka er rekrutteringskonsulent i Manpower. Hun jobber med rekruttering på vegne av bedrifter. Derfor møter hun ofte arbeidssøkere som er ferske i arbeidslivet. Hun opplever at mange kandidater er usikre på hva de kan etter studietiden.

– Når jeg møter studenter, anbefaler jeg dem alltid til å engasjere seg i frivillig arbeid. Det er det mange gode grunner til. Frivillig arbeid er ikke tidsfordriv, snarere tvert imot. Det kan åpne nye karrieremuligheter, sier Emilia.

Student på jobbjakt? Les mer her. 

 

Relevant arbeidserfaring

Arbeid som ikke gir deg finansielle fordeler, er frivillig arbeid. Det kan være gjennom samfunnsrettede organisasjoner, som Røde Kors eller Greenpeace, men man kan også jobbe frivillig for bedrifter eller forskjellige studentorganisasjoner og -foreninger.

– Hvis du kan gjøre noe som er relevant for studieretningen din, er det en unik mulighet. Du kan opparbeide deg praktisk erfaring som kan hjelpe deg når du søker jobb. Du får også mulighet til å prøve ut fagområdet ditt, og finne ut om du har valgt riktig retning. Frivillig arbeid er en arena for nettverksbygging eller for å få en fot innenfor et selskap eller en organisasjon hvor man ønsker å jobbe en annen gang, sier Emilia.

Dypdykk: Slik bygger du karriere som student.

 

Myke ferdigheter

Likevel er Emilia tydelig på at man kan få mye ut av et frivillig engasjement som ikke er «relevant» for en studieretning.

– Nesten uavhengig av hva du gjør, gir frivillig arbeid deg muligheten til å tilegne deg generelle ferdigheter som er nyttige i arbeidslivet. For eksempel teamarbeid, praktisk problemløsning, prosjektledelse og kommunikasjon. Dette er såkalte myke ferdigheter som er overførbare mellom de fleste yrker, og de er derfor svært viktige å tilegne seg tidlig.

Trenger du CV-tips? Sjekk ekspertenes CV-råd.

 

Frivillig arbeid versus karakterer

Emilia peker på at mange tror at karakterene er det viktigste når en arbeidsgiver vurderer jobbsøkere.

– Karakterer teller utvilsomt, men en kandidat med gode karakterer og annen erfaring på CV-en vil få et fortrinn over en kandidat med bare A-er og ingen annen erfaring å vise til.

Hun forteller at hvis en arbeidsgiver har to kandidater som tilsynelatende er like gode, og den ene kan vise til frivillig arbeid, vil det gi den kandidaten fortrinn.

– Det kan være tungen på vektskålen. Frivillig arbeid viser nemlig initiativ, at du er engasjert i samfunnet og at du har kapasitet til å ha flere baller i luften samtidig. Når arbeidsgivere ser etter kandidater som gir det lille ekstra, kan det være nettopp engasjement i frivillig arbeid de kommer til å vektlegge. Ikke minst gir frivillig arbeid deg mer å spille på i en intervjusetting, siden du har flere erfaringer å snakke om.

Vil du vite mer? Les flere tips til jobbsøking- og intervjuprosessen på arbeidsom.no.