Få LinkedIn til å skinne

Uansett om du aktivt søker jobb nå eller bare vil holde karrieremulighetene åpne, er LinkedIn noe du bør prioritere. Slik får du mer ut av profilen din.

For deg som er permittert eller har mistet jobben under koronakrisen, er det viktigere enn noensinne å bruke alle muligheter du har for å skaffe deg fortrinn i jobbjakten. Vi har allerede skrevet mye om hvordan du skriver en søknad som svarer på det arbeidsgiver lurer på, og hvordan du lager en god og fleksibel CV.

Men det er også viktig å bruke tid på en LinkedIn-profil som skinner. LinkedIn har over én million brukere i Norge, og de fleste arbeidsgivere bruker nettverket til å finne og evaluere aktuelle kandidater. Selv hvis du ikke leter aktivt etter ny jobb, er en god profil viktig for å bygge nettverk og få nye muligheter senere.

Les mer: Still forberedt til videointervjuet

Her er Manpowers beste råd til hvordan du bruker LinkedIn best mulig.

Sørg for å ha en fullstendig profil

I likhet med en CV er profilen din en presentasjon av deg som arbeidstaker. Det første du bør gjøre er å sørge for at den inneholder alt den skal inneholde. Det inkluderer:

 • Profilbilde: Sørg for å ha et profesjonelt bilde av deg selv. LinkedIn er ikke stedet for feriebilder.
 • Overskrift: Beskriv deg selv med en fengende og lettfattelig tekst.
 • Oversikt: Fortell din historie. Hvem er du? Hva kan du? Hva vil du?
 • Erfaring: Alle tidligere jobber, inkludert stillingstittel, arbeidsoppgaver og datoer. Legg gjerne ved lenker og arbeidsprøver.
 • Ferdigheter: Minst fem av dine nøkkelferdigheter. Du kan også oppfordre nåværende og tidligere arbeidsgivere til å gi deg såkalte anbefalinger.
 • Utdanning: Hvor du har gått på skole, gradene du har oppnådd og eventuelle andre verv og utmerkelser.
 • Nåværende stilling: Mange rekrutterere ser kun på nåværende stilling når de leter etter kandidater. Hvis du er arbeidsledig, kan du legge inn en dummy-stilling med samme stillingstittel som det du leter etter, og utdype arbeidssituasjonen din i sammendraget.

Akkurat som en ordinær CV, er LinkedIn-profilen din et levende dokument. Husk å oppdatere den når du får nye erfaringer, og å lete etter små forbedringer fortløpende.

Les mer: Få jobb med en CV som skiller seg ut

Bygg nettverk

LinkedIn er mer enn bare en offentlig CV. Det er også en arena for å knytte kontakter, og følge med på hva som skjer. Det er særlig viktig fordi ikke alle stillinger lyses ut offentlig. Med et godt digitalt nettverk kan du få muligheter du ellers ikke ville hørt om.

 • Knytt kontakter: LinkedIn vil anbefale deg kontakter basert på nettverket, stillingen og utdannelsen din. I tillegg kan du importere dine e-post-kontakter, nå ut til innflytelsesrike personer i bransjen du ønsker å jobbe i og sende forespørsler om å knytte kontakt med disse.
 • Bli med i grupper: Finn grupper basert på yrket, bransjen og interessene dine. Deltar du aktivt i gruppene er sjansen stor for å finne andre som deler dine interesser og som du kan knytte kontakt med.
 • Finn stillinger: LinkedIn vil liste opp aktuelle jobber basert på profilen din. Følg med på listene og kontakt selskaper og arbeidsgivere som er av interesse.
 • Følg selskaper: Se hva relevante bedrifter holder på med og hvilke personer det kan være aktuelt å ta kontakt med. På denne måten kan du være et steg nærmere å lande drømmejobben.

Les mer: Forstå selskapet og vinn jobben

Engasjer deg

En sterk profil er en god start, men for å få mest mulig ut av profilen, må du også bruke den. Det gjør du ved å dele relevant innhold jevnlig, ha interessante perspektiver, og legge til rette for givende faglige diskusjoner.

 • Tenk relevans: Del innhold som er relevant for utdanningen eller jobben din, og for andre i ditt profesjonelle nettverk.
 • Ta stilling: Enten du deler en artikkel, et bilde eller en lenke, kommenter det du deler. Ved å ta et standpunkt hjelper du nettverket ditt med å danne seg et bilde av hvilke verdier og synspunkter du representerer.
 • Respekter nettverket ditt: Det du liker, kommenterer og deler dukker opp i nyhetsstrømmen til kontaktene dine. Vær bevisst på dette og påpasselig med hyppighet, slik at du ikke spammer andre.
 • Vær profesjonell. Det finnes nok av andre sosiale medier hvor humor og private oppdateringer er langt mer egnet. Hold innholdet du deler på LinkedIn profesjonelt.

Et annet råd for å få med deg jobbmuligheter er å registrere deg hos Manpower. Finn din neste jobb i dag!