Bli kvitt skrivefeilene

Å skrive riktig er enklere enn det kan virke, men krever målrettet innsats.

Skrivefeil er ikke bare flaut, det kan koste deg dyrt. Som vi har skrevet om her, her, her og her, kan skrivefeil i CV eller søknadsbrev i verste fall koste deg jobben. Selv hvis du ikke vokste opp med en hemmelig drøm om å bli anonym bedriftsblogger, er sannsynligheten høy for at du jobber, eller ønsker å jobbe, et sted der du må kunne skrive riktig når det teller.

Men hvordan gjør man det? Én ting er å rette engangsfeilene, hvor man bare har trykket fiel på tasaturet eller hoppet et ord. Disse kan alle kan bli kvitt med grundig nok korrektur. Men hva gjør man med de systematiske feilene? Hvordan retter man teksten sin hvis man ikke vet hva som er riktig?

En del av svaret er naturligvis øvelse. Bloggforfatteren kan forskjellen på da og når, og nesten alle kommareglene, men han har også tusenvis av timer med tekstarbeid bak seg. Langt viktigere er det imidlertid å sette opp en skriveprosess som lar deg oppdage, rette og lære av feil. Dette er hvordan du gjør det.

Alltid sjekk når du er usikker

Slik unngår du stavefeil: Her er den offisielle ordboken. Første steg er å legge den inn som hurtigsøk i nettleseren din. Andre steg er å søke opp ord hver gang du er usikker på hvordan du skal stave dem eller om du bruker dem riktig.

Det samme gjelder grammatikk og tegnsetting. Er du usikker på om du skal bruke ennå eller enda, hvordan du skal fortidsbøye henge, eller når du kan bruke semikolon? Søk det opp. Gjenta til det sitter. Undertegnede er fortsatt litt usikker på forskjellen mellom lengre og lenger, og mellom ovenfor og overfor, men det gjør ikke noe, for han sjekker før han bruker det.

Les også: Sjekkliste for en vellykket jobbsøknad

Les deg opp på forhånd

Språkrådet har en rekke gode temasider om vanlige skriveutfordringer. Det samme har Korrekturavdelingen. Et godt tips er å bruke litt tid på å lese deg opp på tingene du vet du ofte skriver feil. Hvis du har mange feil, eller ikke er helt sikker på hvilke utfordringer du har, har våre livsstilskonkurrenter i KK gjort en god jobb med å samle feilene du bør være mest på vakt for. Det kan også være lurt å bla litt i Korrekturavdelingens lange liste over vanlige feil. Kjenner du igjen noen feil du pleier å gjøre? Da vet du hva du skal sjekke mot fasit neste gang du skriver.

Få noen andre til å lese korrektur

Uansett hvor flink du er til å skrive riktig, kan du neppe alle skrivereglene, og engangsfeil vil garantert snike seg inn. Det er lurt å korrekturlese teksten selv først. Samtidig er det lett å lese seg blind på noe man har skrevet selv. Dessuten vet du ikke hvilke systematiske feil du gjør. Derfor bør du alltid få noen andre til å lese gjennom viktige tekster før du leverer dem fra deg. Be dem rette med sporede endringer, og se gjennom endringene etterpå, sånn at du lærer av feilene til neste gang.

Vil du lære mer? Finn tips og råd om arbeidslivet på arbeidsom.no.