#1 CV- tips: By på deg selv!

Arbeidslivet dreier seg rundt mennesker og relasjoner. Det er et menneske som leser CV- en din og et menneske som møter deg i et intervju. Det aller viktigste er å by på deg selv slik at mottakerne av CV- en din får et innblikk i hvem du er, hva du har potensiale for å tilføre bedriften og hvordan du vil utfylle de andre ansatte. Finn din egen måte å fortelle på, del det som er unikt med akkurat deg og gi dem et glimt av hva de kan forvente.

 

Det er sterke meninger rundt temaet CV og individuelle preferanser florerer. Du skulle sikkert ønske at det fantes en fasit på hvordan en CV skal være, men når sant skal sies så finnes det ingen. Den CV-en som fremstiller deg best mulig og gir gode resultater, er den som er riktig for deg. Men ikke la det være en unnskyldning for å ikke investere tid og krefter i å utforme en velskrevet og engasjerende CV. Det kreves refleksjon og hardt arbeid for å presentere deg selv på en overbevisende, relevant og meningsfylt måte – og som pirrer nysgjerrigheten til en potensiell arbeidsgiver slik at nettopp DU blir invitert til et intervju.

Her er noen råd til hva du bør tenke på:

 

Få med det viktigste først

Ikke overlat det til tilfeldighetene om leserne får med seg viktig informasjon. CV- en din leses fra topp til bunn akkurat som en nyhetsartikkel. Sørg for at det viktigste kommer først. For eksempel, har du jobbet de siste 10 årene, er det vanligvis ikke hensiktsmessig å liste utdanning før arbeidserfaring. Innled med en sterk profil som posisjonerer deg for akkurat den muligheten du søker, formidler de viktigste trekkene i karrieren din og det som skiller deg fra andre med lignende kvalifikasjoner. Ha en plan med alt du gjør og skriver, det er din presentasjon.

 

Vær lett å finne og lett å like

CV-er i dag bør være optimalisert for både søkemotorer og appellere til det menneskelige aspektet. Når du søker en utlyst jobb eller registrerer deg hos et bemanningsbyrå, vil CV- en din ofte bli lagt i en CV database, og for at den skal være mest mulig søkbar bør CV-en inneholde de de riktige nøkkelordene. Men ikke gå amok, du vil at CV- en din skal bli funnet men også være lesbar og forståelig. Gjerne ta i bruk design- og formateringsverktøy i MS Word for å øke lesbarheten og underbygge informasjon som du ikke vil at leseren skal overse. Til eksempel bullettpoints, noe skrift i farge, uthevet tekst, bruk av tabeller, ulike skrifttyper og mer. Små detaljer kan utgjøre en stor forskjell.

 

Vær målrettet og ei innholdet

Ofte vil HR være første ledd i å vurdere om du er en aktuell kandidat for intervju. De er ikke eksperter på stillingen du søker eller terminologien som brukes. Unngå unødige forkortelser og interne faguttrykk som du er usikker på om mennesker utenfor din tidligere bedrift forstår. Ikke overlat ansvaret til leseren for å tolke hva du mener, det vil kun skape frustrasjon og minske oddsene dine.

Jo tydeligere du er på hvilken jobb du ønsker, jo mer effektiv vil CV- en din være. Sjekk annonser for stillinger av interesse og snakk med rekrutterere som spesialiserer seg på din type stillinger for å tilegne deg kunnskap om hvilken kompetanse og kvalifikasjoner som er mest ettertraktet. Bruk det som utgangspunkt for å fremheve utvalgte og konkrete eksempler i CV-en din som bevis på denne kompetansen. CV-en din skal gi et kort innblikk i de viktigste elementene av din karriere som relevant for stillingen du søker, så velg disse smakebitene med omhu.

 

 

Skrevet av Lene Øveland Berge, karrierekonsulent i Right Management og forfatter av boken

«Uncover, Position, Thrive: your guide to job search & career growth».