Seks bud for en god mentor

En mentor kan gjøre enorm forskjell for karrieren din. Men hvordan finner du en god mentor? Vi vet hva du bør se etter.

En god mentor er en god rådgiver. En mentor skal være en sparringspartner på karrieren din og veilede deg når du må ta valg. En mentor som deler sin arbeids- og livserfaring med deg, kan gjøre deg til en bedre kommunikatør, en bedre leder, en bedre kollega og en bedre arbeidstaker. Enten du leter etter en god mentor – eller vil bli en bedre mentor for andre – bør du være bevisst på disse egenskapene.

En god mentor bør være forskjellig (nok) fra deg

Det er naturlig å bli tiltrukket av personer som har lignende personligheter, interesser og mål som deg selv. Selv om det kan virke som et åpenbart valg å finne en mentor i din egen bransje, kan det lønne seg å finne en mentor med andre arbeidserfaringer. En slik mentor kan utvide horisontene din, og gjøre deg i stand til å se på en situasjon fra flere sider. Hvis dere er for like og har for mye til felles, kan dere fort havne i «vennefella». Husk at en kompis eller en venninne er noe annet enn en mentor!

En god mentor bør ha flere interesser

Den profesjonelle utviklingen din stopper ikke når du klokker ut av jobb. Det bør en mentor vise og lære deg. En god mentor er dedikert til jobben sin, men er ikke nødvendigvis en arbeidsnarkoman. Se heller etter noen som aktivt griper nye muligheter for å lære, vokse og utvikle seg selv, enten de låner ut kompetansen sin til styrearbeid, er frivillig, går på dansekurs eller språkskole. Eller kanskje de har en mangfoldig sirkel med venner og bekjente? Hvis mentoren din er opptatt av sin egen utvikling vil de være opptatt av din.

En god mentor dytter deg ut av komfortsonen din

En god mentor er ikke redd for å utfordre deg, selv på områder der du er ukomfortabel. Typiske scenarier der du kan føle ubehag er lønnssamtaler og evalueringer for forfremmelse. En mentor skal drive deg videre i karrieren, og det betyr ofte at vi må gå litt lenger enn vi er komfortable med. Det er stort sett bare da vi beveger oss fremover! I dette arbeidet er det avgjørende at du respekterer mentoren din, ellers vil du ikke følge rådene deres.

En god mentor forteller deg ikke det du vil høre

En god mentor er ikke redd for å snakke fra levra, og vil ikke jatte med deg. Kanskje du har en bestemt oppfatning av hvor du vil med karrieren din? Hvis en mentor mener noe annet, bør vedkommende være åpen om det og begrunne hvorfor. Det kan føles som om mentoren din ikke tror på karriereprosjektet ditt, men slike diskusjoner kan gjøre deg i stand til å ta bedre og mer informerte beslutninger.

En god mentor er reflektert

Du kan ikke se frem uten å se tilbake. En god mentor vet hvor viktig refleksjon over egne suksesser og fiaskoer er. Alle opplevelser er godt for noe, så lenge man er innstilt på å lære av dem.

En god mentor vil deg godt

En god mentor er en person med empati som forstår seg på mennesker. Vedkommende bør se mentoreringen av deg som en mulighet for personlig vekst for dere begge. Du vil ikke ha en mentor som spør seg selv «hva får jeg ut av dette forholdet?» Du vil ha en mentor som ser deg og som er interessert i å hjelpe deg med å nå ditt fulle potensiale. En god mentor tar glede i at du lykkes, vel vitende om at de har hjulpet deg på veien dit.

Har du noen flere tips til hvilke egenskaper man bør se etter i en mentor? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Daily Worth