Bruk kroppsspråk til å skape tillit

Vil du ta presentasjonsteknikken din til et nytt nivå? Nøkkelen kan ligge i kroppsspråket ditt.

Kroppsspråk er en viktig del av kommunikasjonen din med andre. Hvis du gir inntrykk av å føle deg komfortabel i situasjonen du er i, er det lettere å få tillit til det du sier.

Gniing av hender, stadig endring av tyngdepunkt og fikling med penner eller papir gir inntrykk av at du føler deg ukomfortabel. Da er det ikke lett å overbevise med et budskap. Men det er heller ikke bra å stå stivt som en voksdukke.

En vanlig feil er å legge bånd på hendene sine. Hvis du i stedet bruker hendene naturlig når du snakker, vil det gjøre underverker med kroppsspråket ditt. Hendene dine signaliserer nemlig mye som lytterne dine plukker opp ubevisst. Her er noen grep du kan bruke når du skal snakke foran andre.

Bruk hendene til å illustrere

Ethvert publikum, om det er én person eller hundre, vil bli mer engasjert når de kan se for seg det du sier. Da trenger du ikke hjelpemidler som forseggjorte presentasjoner, sterke bilder eller gripende filmer. Selv om slike rekvisitter kan være nyttig noen ganger, er det mye viktigere å bruke kroppen i historiefortellingen.

Neste gang du vil beskrive hvordan to ting henger sammen, hjelp publikum til å visualisere forbindelsen ved å bruke håndbevegelser som understreker det du sier. Du skal for eksempel beskrive forholdet mellom et markedsføringsbudsjett og antall besøkende på et nettsted for å overbevise om at et av prosjektene dine trenger flere ressurser. Hvis du gestikulerer med din venstre hånd når du snakker om markedsføringsbudsjettet, og med din høyre for besøkstallet, så gir du disse tallene liv. Du skaper en kontrast mellom tallene og etablerer en motsetning. Hvis du gjør dette, vil publikum forstå poenget ditt bedre enn om du bare hadde stått stille og uttrykksløst.

Et annet enkelt grep er å telle på fingrene eller vise nøkkeltall med fingrene. Eksempelvis kan to, to tusen eller to hundre tusen bli tydeligere ved å holde oppe to fingre.

Vær bevisst på hvordan du gestikulerer

Hvordan du gestikulerer kan også understreke et poeng. Du kan illustrere at noe er «mye» ved å gestikulere oppover, vise lengde ved å holde hendene dine fra hverandre, illustrere en hindring ved å hugge i luften med den ene hånden, eller bevegelse ved å duve med hendene. Det skaper liv til historien du forteller.

Du kan også peke for å understreke viktige poeng. Peking kan også brukes for å anerkjenne et innspill fra noen i publikum. Men vær oppmerksom på at å peke mot publikum også kan oppleves som aggressivt. Du må derfor bruke bevegelsen bevisst og passe på at budskapet du formidler er tydelig. Det samme gjelder knyttede never. En knyttet neve kan understreke er svært viktig poeng, men hvis stemmen din er irritert, kan det virke som du har mistet besinnelsen.

Også åpne hender forteller mye. Hvilken retning du holder håndflatene dine har nemlig mye å si for hvordan publikum leser deg. Hvis du vender den ene eller begge håndflatene dine opp mens du står avslappet, vil publikum oppfatte deg som åpen og sympatisk. Men pass på å ikke trekke på skuldrene når du gjør dette, spesielt hvis du benytter begge hender. Da virker du usikker. Åpne hender med håndflaten ned og tomlene pekende mot hverandre, indikerer at du vil roe gemyttene eller ber om forståelse.

Ikke overdriv

Skal kroppsspråket ditt vise trygghet, må du ikke overdrive gestikuleringen. Husk at håndbevegelsene dine skal understreke det du sier, ikke konkurrere med deg. Hvis du skal si noe viktig, er det best om du holder håndbevegelsene dine innenfor et område fra øverst på brystet ditt til hoftene. Pass også på at håndbevegelsene dine passer tempoet du snakker. Hvis du skal bygge engasjement eller trekke opp tempoet i fortellingen, kan du bruke større bevegelser.

Du må aldri undervurdere hvor viktig kroppsspråket ditt er når du vil virke trygg og selvsikker. Ord er mektige, men håndbevegelser kan være avgjørende for hvor overbevisende du er. Prøv å slappe av i skuldrene når du snakker. Hvis du gjør ditt beste for å virke komfortabel, kan det forhindre at kroppsspråket ditt overstyrer det du sier.

Har du noen andre tips til hvordan man bruke håndbevegelser for å virke mer selvsikker? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: The Muse