Bli mer karismatisk

karismatisk

Karisma er en blanding av utstråling og evnen til å få andre til å føle seg vel. Det er nyttige egenskaper i arbeidslivet. Det er også mulig å trene på å bli mer karismatisk. Vi vet litt om hva karismatiske mennesker gjør – kanskje du kan plukke opp en ting eller to?

Hvis du har vært i et rom med et virkelig karismatisk menneske, har du nok merket hvordan de lyser opp rommet. De får folk til å føle seg viktige og spesielle. De påvirker menneskene rundt seg på en god måte og får andre til å føle seg vel.

Noen er født med denne typen karisma. Andre må lære seg noen triks. Oppfatningen av karisma handler nemlig om hva vi gjør i møte med andre mennesker. Her er noen av grepene karismatiske mennesker bruker ofte.

De lytter mer enn de prater

Karismatiske mennesker stiller spørsmål. De opprettholder øyekontakt. Smiler og nikker. De svarer og responderer like mye ikke-verbalt som muntlig. Det er det som trengs for å vise samtalepartneren din at de er viktige. Gi aldri et råd til et voksent menneske som ikke har bedt om det. Når du gir råd, dreies samtalen fort inn på deg og bort fra den du snakker med. Det er kanskje ikke bevisst, men med en gang du sier “dette er det jeg ville gjort …”, handler samtalen om deg. Snakk når du har noe viktig å si, og definer hva som er viktig ut fra den andre personens ståsted.

De hever seg ikke over folk

Karismatiske personer er imøtekommende med alle. Uansett hvem de er, hvor de kommer fra eller hva slags sosial status de tilsynelatende har. Når du møter noen med en slik åpenhet, får du andre til å føle at dere har noe til felles. Denne fellesskapsfølelsen sitter igjen, også lenge etter at dere har møttes. Det bidrar til at den andre personen danner et varig og positivt inntrykk av deg.

De er fokusert

Gi din fulle oppmerksomhet til den eller de du snakker med. I en tid hvor mange lar seg distrahere av smarttelefoner og PC-skjermer, er oppmerksomhet blitt en gave som færre og færre folk gir andre. Hvis du gir andre opplevelsen av at de har fått oppmerksomheten din, gir du dem følelsen av at de betyr noe for deg. Da vil de både huske deg og like deg.

De gir før de får – og ofte får de aldri noe tilbake

Ikke tenk på hva du kan ut av en relasjon. Fokuser på hva du kan gi. Det er bare med sistnevnte innstilling at du klarer å etablere genuine og gode relasjoner. Hvis agendaen din er å utnytte forholdet ditt med den andre personen, vil du som regel bli gjennomskuet.

De interesserer seg for andre

Du kjenner allerede deg selv, og vet hva du kan og tenker om ulike temaer. I et rom fullt av andre mennesker, bør du derfor være den personen du selv har minst lyst til å høre fra. Du vet nemlig ikke hva andre mennesker vet. Det gjør dem mye til langt mer interessante samtalepartnere enn deg selv – fordi du kan lære noe av dem.

De velger ordene sine med omhu

Ordene du bruker påvirker hvordan andre oppfatter deg. For eksempel, du ikke gå i et møte, du får møte nye mennesker. Du ikke å lage en presentasjon, du får dele kule ting med andre. Du ikke å gå på trening, du får forbedret formen din og tatt vare på helsa. Du ikke intervjue jobbkandidater, du får velge en flott person til å være kollegaen din. Negativitet avler nemlig negativitet, mens positivitet avler positivitet. Du bør derfor velge ordene dine med omhu, for folk trekkes heller mot glade, entusiastiske og positive mennesker enn negative. Og på samme måte som ordene du bruker kan få andre til å føle seg bedre om seg selv, kan de også få deg til å føle deg bedre om deg selv også.

De diskuterer ikke andres feil og mangler

Mange liker å høre litt sladder. Men det betyr ikke at de liker eller respekterer de som sladrer. Hvis du håner noen, vil de du snakker med lure på om du også gjør narr av dem bak ryggen deres. Det vil gjøre dem utrygge og påvirke oppfatningen deres av deg. Karismatiske personer får tillit ved å få andre til å føle seg trygge, ikke ved å dele alt de vet om andre.

De innrømmer egne feil

Karismatiske mennesker hever seg ikke over samtalepartnerne sine. Vær sympatisk, ydmyk og ærlig i møte med andre. Innrøm dine egne feil og le av deg selv. Det gjør det lettere for andre å åpne seg, og bygger tillit.

Har du noen andre kjennetegn for hva karismatiske mennesker gjør? Fortell oss i kommentarfeltet!
Kilde: Inc.