Slik lander du drømmejobben

Å være jobbsøker er krevende. Og i et jobbmarked med hard konkurranse kan det føles vanskelig å skulle skille seg ut. Ikke gi opp; slik kaprer du drømmejobben!

Har du søkt på utallige stillinger, uten å komme videre til intervjurundene? Eller er du usikker på hvor du skal begynne i den tilsynelatende håpløse jobbjungelen? Å lande drømmejobben er krevende, og forutsetter en god del egeninnsats. Her gir vi deg våre tips til hvordan du gjør jakten på drømmejobben til en suksess.

 

Hva er du verdt?

De fleste arbeidsgivere er opptatt av èn ting når de skal ansette; å finne den best egnede kandidaten. Hva gjør deg til nettopp det? Hvilken kompetanse, hvilke ferdigheter og hvilken erfaring gjør deg verdifull for en potensiell arbeidsgiver? Tenk gjennom på hvilke områder du vil bidra til å styrke bedriften, og sørg for å formidle dette tydelig. Mangler du relevant jobberfaring? Fortvil ikke!

 

Hvor vil du?

Hvilke selskaper har behov for kompetansen din? Og like viktig; hvor kunne du tenke deg å jobbe? Tenker du gjennom hvilke bransjer, sektorer eller organisasjoner som er aktuelle, blir jobben med å skaffe deg dypere innsikt i aktuelle temaer og problemstillinger enklere. Seks tips for deg som er på jobbjakt.

 

Bygg din egen merkevare

Uavhengig av utdannelse og stillingen du søker på, er sannsynligheten stor for å møte hard konkurranse fra andre kandidater. Hvilke egenskaper og hvilken erfaring er dine fortrinn? Bygg din personlige merkevare. To klassiske intervjuspørsmål du kan regne med å få dersom du blir innkalt til intervju er “fortell om deg selv” og “hvilke egenskaper og kvaliteter mener du skiller deg fra andre kandidater?”. Tenk gjennom og forbered gode, gjennomtenkte svar.

 

Hvilke stillinger finnes?

Både Finn.no, LinkedIn, manpower.no og experis.no er gode sider å undersøke, når du skal skaffe deg oversikt over hvilke tilgjengelige jobbmuligheter som finnes. Vær samtidig obs på at så mye som om lag 80 prosent av ledige stillinger aldri lyses ut, men bemannes via arbeidsgiveres eget kontaktnettverk. Nettopp derfor kan det også være en god ide å ta kontakt med et rekrutteringsselskap og snakke med en rådgiver om hvilke muligheter som finnes. Da vil de også ha deg i tankene neste gang det dukker opp en relevant stilling. En like god investering som timene foran dataen, er derfor å delta på relevante seminarer og nettverksarrangementer. Her er sjansen stor for at du enten møter noen som er på utkikk etter ferske talenter, eller noen som har mulighet for å sette deg i kontakt med den rette personen, stor. Ved å gjøre deg selv tilgjengelig, og bygge nettverk, øker sjansen for at du lander drømmejobben betraktelig. Les våre tips til nettverksbygging her.

 

Hva taler imot deg?

For de som plukker ut kandidater til intervjurundene, er en viktig del av jobben å avdekke svakhetene ved deg som kandidat. Opphold mellom jobber, manglende grad av karriereprogresjon eller for mange (eller for få) jobbskifter, er typiske bekymringsmomenter som kan forhindre at du havner i intervjubunken. Forsøk å lese din egen CV og søknad med objektive øyne, og få klarhet i hva dine tilsynelatende svakheter er. Har du for eksempel lite relevant jobberfaring? Forklar hvorfor i søknaden din og bruk den erfaring du har.

 

Husk også at et relevant vikariat eller engasjement kan gi deg en viktig første fot innenfor den bedriften eller bransjen du ønsker!

Kilde: money.usnews.com

Bilde: iStock