Oppnå suksess i arbeidslivet med et godt nettverk

Uansett hvilket yrke du har og hvilken bransje du tilhører, er et godt nettverk selve drivstoffet for suksess. Et solid nettverk kan være avgjørende for om du vil få jobben eller ikke.

Mange stillinger lyses ikke ut offentlig

De fleste bytter jobb flere ganger i løpet av livet, og kjenner du de rette personene kan det ha stor betydning for hvilke jobbtilbud og muligheter du får. Svært mange jobber lyses aldri ut på markedet, og anbefalinger fra andre personer blir stadig viktigere for å få seg jobb. Ifølge NAVs bedriftsundersøkelse for 2017 benytter 58 prosent av bedriftene offentlige kanaler når de lyser ut ledige stillinger, mens 42 prosent av bedriftene lyste ikke ut stillingen offentlig ved siste ansettelse. Disse stillingene blir da besatt gjennom intern rekruttering, eget nettverk og at personen som ble rekruttert selv tar kontakt, eller bruk av bemanningsbyråer og CV-databaser på nett.

En anbefaling er mye verdt

Anbefalinger blir stadig viktigere, og med et velfungerende nettverk kan du være så heldig at det fører til ny jobb.
– I en verden hvor ting stadig går raskere og effektiviteten er stor, er det å ha gode relasjoner til mennesker som har innflytelse innen bransjen eller fagområdet du ønsker å jobbe i en stadig viktigere investering, mener Manpowers salgs- og kundekonsulent Lene Berg.
Det kan hende det kan gi deg tilgang på unike jobbmuligheter eller gi deg videre innpass hos organisasjoner eller innflytelsesrike personer.
– En stor del av en jobbsøkerprosess handler om at man har tillit til den personen man ansetter. Har noen “gått god” for deg, vil du automatisk havne høyere i kandidatbunken. Så en anbefaling er mye verdt, mener Berg.

– Nettverk krever innsats

Å bygge nettverk krever kontinuerlig innsats. Å opprettholde og pleie de kontaktene du allerede har er like viktig som etableringen av nye.
– Se på alle du møter på din vei som en potensiell relasjon. Vær interessert, nysgjerrig og bry deg når du møter nye mennesker. Vær på tilbudssiden med helt enkle ting, anbefaler Berg. Denne personen kan være en nyttig relasjon ved en senere anledning. Det er like viktig å skape et godt nettverk internt i selskapet du jobber, som å etablere et eksternt nettverk.

Ta vare på ditt nåværende nettverk, samtidig som du utvider

Når nettverket ditt vokser er det viktig å huske at det perifere nettverket ditt er et supplement til dine nære relasjoner. Fortsett å pleie dem nær deg, men samtidig balanser det ved å fortsette å møte nye bekjente.
– Den viktigste forutsetningen for om du blir kjent med nye mennesker er at du er åpen for det. Ta initiativ til å bli kjent med andre, og del noe av verdi med dem, anbefaler Berg.

Og husk –  det nytter ikke å bygge et nettverk i det øyeblikket du trenger det, da kan det være for sent. Begynn så tidlig som mulig!