Klar for jobbskifte?

I så fall er du ikke alene. Her får du tips til hva du kan gjøre hvis du vurderer å bytte jobb.

Nær halvparten av norske arbeidstakere er åpne for å skifte jobb nå, viser ManpowerGroups siste Work Life-undersøkelse.

I løpet av sommeren – og andre ferier – er det mange som tenker gjennom jobbsituasjonen og får lyst til å prøve noe nytt. Det kan være mange årsaker til at folk er klar for ny jobb. I undersøkelsen spurte vi om hva som er det viktigste i framtidig jobb.  44 prosent svarer økt lønn, mens 41 prosent svarer økte muligheter for faglig utvikling. Større utfordringer, bedre karrieremuligheter og mer ansvar trekkes også fram som viktige forhold ved ny jobb.

Ny jobb internt

Omtrent halvparten regner med å begynne i en annen bedrift dersom de bytter jobb, mens 34 prosent regner med at en ny jobb blir i samme bedrift med nye oppgaver eller på et høyere nivå. Finn ut hva som driver deg: Hvis du har lyst til å ta et steg videre, kan det mange ganger være vel så lurt tenke gjennom hvilke muligheter som finnes internt, før du hopper inn i en ny jobb. Snakk med sjefen din om at du er klar for nye utfordringer.

Tjener på jobbskifte

Over halvparten av de som har skiftet jobb de fire siste årene, har fått økt lønn, viser Work Life-undersøkelsen. I gjennomsnitt økte de årslønnen med rundt 21 000 kroner. 27 prosent har kommet ut omtrent i null, mens 19 prosent har gått ned i lønn ved jobbskifte.
Mange motiveres av høyere lønn i neste jobb, men det er viktig å se på totalen, både pensjonsordninger, frynsegoder, ferieordninger og muligheten for hjemmekontor og fleksibilitet teller i vurderingen. Samtidig viser både denne og andre undersøkelser at det er innholdet og utviklingsmulighetene i jobben som i stor grad bestemmer hvor lenge man blir i en jobb.

Tips til jobbskifte

  • Lag en plan. Finn ut hva du vil jobbe med, hvilken kompetanse du vil utvikle og hvilke bransjer og arbeidsplasser som er mest aktuelle for deg.
  • Bruk nettverket ditt aktivt, både i omgivelsene og på sosiale medier, særlig LinkedIn. Oppdater profilene dine. Ditt fortavtrykk i sosiale medier.
  • Jobb med CV-en. Tenk på hvilken kompetanse, erfaring og egenskaper du har som er relevant for den jobben du ønsker. CV- Din reklamebrosjyre.
  • Vær fleksibel. Det er mange muligheter i ulike jobber.
  • Gjør en best mulig jobb der du er. Gode attester, referanser og jobberfaring er gull for dine karrieremuligheter framover. Kommuniser din merkevare som ansatt.

Her kan du lese mer om jobbskifte-undersøkelsen.

 

 

Bilde: iStock