Den lille karrierehåndboka

For å lykkes på jobb og bygge karriere, er det mange hensyn du bør ta. Vi vil at du skal lykkes! Derfor har vi samlet noen av våre beste tips i denne lille karrierehåndboka.

Etter en lang periode med jobbsøking, har du endelig fått drømmejobben! Noen tror nå at de kan lene seg tilbake fordi jobben er sikret. Skal du lykkes med å bygge karriere på din nye arbeidsplass, er det imidlertid flere ting du bør tenke på.

Vær bevisst på jobb!

Vær bevisst hvordan du opptrer og oppfattes på arbeidsplassen. Imaget du har på jobb kan påvirke karrieren din – både i positiv og negativ retning. Derfor er det viktig å være bevisst på hvordan kollegene dine oppfatter deg.

Her er noen tips til hvordan du kan forbedre jobbimaget ditt.

En viktig del av å bygge et positivt jobbimage, er å være en god kollega. Ditt sosiale arbeidsmiljø er avgjørende for om du trives på jobb. Du både kan og bør påvirke hvordan du har det på jobb med hvordan du oppfører deg.

Her er tipsene som gjør deg til en bedre kollega.

Mestre kontorhverdagen!

Selv om du selv er en samarbeidsvillig og pliktoppfyllende kollega, kan det hende at de rundt deg er vanskelige. Du velger sjeldent dine egne kolleger. Det betyr at ethvert arbeidsmiljø er fullt av forskjellige personlighetstyper. Selv om du ikke liker alle kollegene dine, må du likevel komme overens med dem. Derfor kan vanskelige kolleger være noe av det tøffeste du møter i arbeidslivet. Vi har heldigvis noen tips til hvordan du kan håndtere de vanskelige kollegene dine.

Ulike arbeidsplasser har også ulike arbeidsformer. Mange norske kontorer har åpne kontorlandskap. Det har sine fordeler og ulemper. Vi har noen tips til hvordan du kan bevare arbeidsroen i et åpent kontorlandskap.

Mange bruker store deler av arbeidsdagen sin på møter. Ineffektive møter kan derfor være skikkelig irriterende. De spiser unødvendig tid og skaper merarbeid. I tillegg koster ineffektive møter norske arbeidsplasser millioner av kroner i året. Du kan gjøre ineffektive møter mer produktive med litt struktur og noen faste kommunikasjonsvaner. Vi har fem gode vaner som kan hjelpe deg.

Det er menneskelig å feile, og alle gjør noe galt innimellom. Det kan likevel være veldig stressende å gjøre en feil på jobb. Hvis uhellet først er ute, er det viktig å håndtere det på en god måte. Vi har noen tips til hvordan du kan håndtere et uhell.

Hvis du vil bygge karriere, må du må være forberedt på å ta noen vanskelige samtaler. Lønn er en slik vanskelig ting som du må snakke om. For mange føles det nemlig skikkelig kleint å snakke om «hvor mye de er verdt». Vi har derfor noen tips til hva du bør gjøre for å lykkes i en lønnsforhandling.

Har du blitt forfremmet? Det kan være vanskelig å bli leder – uansett om det er i en mellomlederstilling, prosjektlederstilling eller sjefsposisjon. Vi vet hva du bør huske på når du blir leder for første gang.

Bruk sosiale medier til å bygge karriere!

LinkedIn er ikke bare for deg som søker jobb. Tvert imot! Fokuset på nettverking i karriereøyemed har økt de siste årene, særlig i Norge. Et godt nettverk kan være nøkkelen til en ny kunderelasjon, en forfremmelse eller det kan sette deg på sporet av nye muligheter. Derfor er det viktig å bruke LinkedIn riktig. Vi har noen tips til hvordan du kommer i gang.

Hvis du allerede er i gang på LinkdIn, men sliter med at forespørslene dine blir ignorert, kan det hende at du gjør én eller flere klassiske feil. Vi vet hvilke.

Twitter kan også være et nyttig verktøy for å bygge karriere. På Twitter kan du kan holde deg oppdatert på nyheter og pågående debatter, og du kan følge meningsytrere, journalister og selskaper. Oppdatert kunnskap og synlighet i riktige fora kan være avgjørende for karrieren din. Vi vet hvordan du kan komme i gang med å bygge karriere med Twitter.

Ikke vær redd for å bytte jobb!

Misliker du jobben din? Gruer du deg til å gå på jobb om morgenen? Klager du på jobben til familie og venner? Da bør du bytte jobb. Vi hjelper deg med å finne ut hvorfor du ikke tør å bytte jobb, og hva du bør gjøre for å bli klar!

Selv om du trives i jobben din, er det er ikke gitt at du ønsker å bli på din nåværende arbeidsplass for alltid. Kanskje du bare er klar for noe nytt? Et karriereskifte kan være skummelt, men gevinsten kan bli stor! En slik beslutning bør uansett være gjennomtenkt. Vi gir deg våre beste tips til hva du bør tenke på når du vurderer et karriereskifte.

Slutt med hodet hevet!

Du har funnet deg en ny jobb, og må si fra til sjefen. En oppsigelsessamtale kan være vanskelig. Jo bedre forberedt du er, jo bedre blir opplevelsen – både for deg og for arbeidsgiveren din. Vi har noen tips til hvordan du bør gå frem i oppsigelsessamtalen din.

Når du skal slutte i jobben, kan det hende HR kaller deg inn til en sluttsamtale. En sluttsamtale er en formell avslutning på arbeidsforholdet ditt, og er en mulighet for arbeidsgiver å lære noe av at du slutter. Vi vet hva du bør ha i bakhodet i en slik samtale.

Vi håper den lille karrierehåndboka vår kan hjelpe deg med å lykkes på jobb! Har du noen andre tips som burde vært med i karrierehåndboka vår? Fortell oss i kommentarfeltet!