Hva gjør du hvis du får avslag på en jobb?

Mange får avslag når de søker på sin første jobb. Noen opplever at det skjer gang på gang. Ekspert Anette Moen gir sine råd til førstegangssøkere.  

Anette Moen er konsulent i Manpower og jobber mye med nyutdannede. Hun forteller at type bransje har sammenheng med hvor lang tid det kan ta å få jobb etter studiene. I bransjer der det er mangel på kvalifisert arbeidskraft er det enklere å få jobb. Flere får til og med jobb før studiene er ferdig, gjennom internship og lignende.  

– De som opplever at det tar lenger tid å finne jobb, har gjerne gått en mer generell studieretning eller går inn i bransje der arbeidskraft ikke er mangelvare. Det er viktig å reflektere på dette når man begynner på studiet sitt. Da kan man heller jobbe for å gjøre seg mer interessant ved å skaffe seg relevant erfaring eller studentverv, sier Anette.  

Dypdykk: Styr unna disse CV-feilene

Tungt å få nei 

Mange førstegangssøkere får minst ett avslag på en jobb. Det kan være tyngende.  

– Det er vanlig å bli skuffet, frustrert og til og med lei seg, når man får avslag på en jobb. En jobbsøkerprosess er sårbar og det er naturlig at det er mye følelser er involvert.  

Anette har en klar beskjed til de som opplever avslag. 

– Ta et steg tilbake og vurder din egen innsats. Spør deg selv: Kunne CV-en min vært mer informativ? Oppfylte jeg stillingsbeskrivelsen eller strakk jeg meg for langt? Besvarte jeg det de spurte i søknaden min? Hadde jeg mange skrivefeil?  

Hun forteller at mange søker på for mange stillinger samtidig. De ender opp med å «slenge ut» halvgode søknader. For å unngå mange jobbavslag, anbefaler Anette derfor å strukturere jobbsøkingen. 

– Gå frem på samme måte som når du strukturerer studiene dine. Gjør research på samme måte som du gjør når du jobber med en oppgave. Les deg opp på tips for CV-er og søknadsskriving, og ikke minst selskapene du ønsker å jobbe for. Utarbeid heller færre og bedre søknader. Kvalitet fremfor kvantitet! 

Dypdykk: De viktige forberedelsene til intervjuet

Vær offensiv og realistisk 

Selv om det er fare for å få avslag når man strekker seg langt, anbefaler Anette likevel en balanse mellom realisme og offensivitet.  

– Som nyutdannet er det nok fåfengt å søke på den aller øverste lederstillingen, men ikke undervurder deg selv. Mange nyutdannede er opptatt av å tikke alle boksene i en stillingsannonse. Det er ikke nødvendig. Det er forskjell på om bedriften skriver «krav», «ønsket» eller «det er en fordel» når de lister opp ferdigheter i en stillingsannonse. De fleste stillinger gir opplæring, for de færreste kan tross alt jobben sin før de begynner i den. 

Anette er klar på hva jobbsøkere som har opplevd flere avslag bør fokusere på.  

– Husk på at det bare er én person som får jobben. Da må mange få avslag. Et avslag betyr ikke at du ikke god nok, det betyr bare at én annen person hadde en litt bedre søknad eller intervju enn deg. For hvert nei så er du nærmere et ja! 

Vil du vite mer? Les flere tips til arbeidslivet på arbeidsom.no.