Forbered deg godt til Skype-intervjuet

Manpower-logo

Det blir stadig mer vanlig med jobbintervjuer på Skype eller tilsvarende videotjenester. Våre undersøkelser viser at bare én av fem kandidater føler seg helt komfortable med intervjuformatet. Her er noen tips som gjør at du kan beherske Skype-intervjuet bedre.

Intervju på Skype eller andre videotjenester kan oppleves annerledes enn intervjuer ansikt-til-ansikt. Det gjør at dobbelt så mange kandidater føler seg ukomfortable med videointervjuer enn intervjuer ansikt-til-ansikt. Kvinner er, i gjennomsnitt, mindre komfortable med videointervjuer enn det menn er. Det viser ManpowerGroups nye rapport «The rise of the well-informed candidate».

Selv om mange føler seg usikre på formatet, er det en viktig arena å beherske i en jobbsøkerprosess. Derfor har vi samlet opp noen tips til hva du bør tenke på før Skype-intervjuet ditt.

Kle deg pent

Du må fortsatt kle deg pent, selv om du sitter alene i rommet. Vanlig intervjuetikette gjelder nemlig fortsatt. Det er spesielt viktig med tanke på at intervjudynamikken vil være annerledes. Kroppsspråk er vanskeligere å formidle, og da teller det visuelle mer. Derfor er det viktig å bruke antrekket og omgivelsene dine til å gi intervjueren et godt inntrykk. Ikke fall for fristelsen til å kle deg pent bare fra midjen og opp. Det kan fort hende at du blir nødt til å reise deg i løpet av intervjuet. Da er det flaut om du har gjemt en joggebukse under bordet.

Hvis du kler deg pent fra topp til tå, vil det også sette deg i riktig sinnstilstand for intervjuet. Du gjennomfører gjerne intervjuet hjemmefra eller fra en annen velkjent setting. Derfor er det viktig at du gjør det du kan for å bryte ut av «hjemmebobla» og for å skjerpe deg selv før intervjuet begynner.

Vær bevisst på hva intervjueren får se

Intervjueren vil legge merke til omgivelsene dine i løpet av intervjuet. Forbered deg derfor på hvor du skal sitte, og gjør en liten innsats for å sette deg inn i hvordan intervjueren vil oppfatte omgivelsene dine.
Du bør finne et nøytralt og ryddig sted. Rot, potteplanter og mat kan ubevisst (eller bevisst!) påvirke hvordan intervjueren oppfatter deg. I verste fall kan omgivelsene du sitter i ødelegge intervjuet for deg. Sett deg også sånn at intervjueren kan se hele ansiktet, håret, skuldrene og overkroppen din. Test også belysningen. Intervjueren din vil dermed slippe å snakke med et gigantisk utsnitt av et dårlig belyst ansikt i en time. Pass også på at du sitter på et stille sted hvor du ikke risikerer å bli avbrutt.

Behersk teknologien

Pass på at du behersker teknologien, spesielt hvis du ikke har brukt Skype før. Da unngår du panikk i siste liten. Du må gjerne teste Skype med en venn. Da sikrer du at du er fornøyd med hvordan du og omgivelsene dine fremstår på skjermen, og du får øvd deg i å bruke systemet. Kontroller at mikrofonen din er stilt inn riktig, at det er lett å høre stemmen din, at bildekvaliteten er god nok og at du har sterk nok internettforbindelse. Hvis teknologien svikter underveis i intervjuet, må du ikke få panikk. Vær rolig og profesjonell. Intervjueren vet godt at noen ting er utenfor din kontroll, så bare prøv på nytt om noe skjer.

Ikke vær sen

Du ville aldri vært for sen til et fysisk intervju. Det samme gjelder også Skype. At du har tekniske problemer er heller ikke en god unnskyldning. Vær tidlig ute, og ring inn litt før intervjutidspunktet. Gjør notatene dine klare og hent deg et glass vann i forkant av intervjuet. Da slipper du å innlede videosamtalen med at du roter i papirene dine, eller at du må hente deg et glass vann underveis.

Husk kroppsspråket ditt!

Et Skype-intervju gir dessverre lite rom for de mer uformelle samtalene du kan ha med intervjueren før og etter det formelle intervjuet. I en videosamtale begynner gjerne intervjuet med en gang. Derfor er det ekstra viktig med øyekontakt og ansiktsuttrykk. Se på kameraet når du prater, ikke på skjermen. Da skaper du inntrykk av øyekontakt. Husk å smile og ha et engasjert og hyggelig ansiktsuttrykk. Prøv å glemme at du snakker med en skjerm, forestill deg heller at intervjueren er fysisk i rommet sammen med deg.

Har du noen flere tips til noen som skal intervjues på Skype eller lignende? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: The Guardian