30 kjappe jobbsøker- og karrieretips! (Del 2)

Experis-logo

Dette er del 2 av våre 30 kjappe jobbsøker- og karrieretips. Vi håper disse tipsene kan sette i gang tankene dine. Våre første 15 jobbsøker- og karrieretips kan du lese her.

1. Hovedmålene dine på jobb bør være å lære og å bidra. Disse to tingene er det mest karrierebyggende du kan gjøre. Likevel er det mange som glemmer det i jakten på forfremmelser og påskjønnelser.

2. Evalueringer på jobb skjer bare én eller to ganger i løpet av året, men du jobber med inntrykket ditt hver eneste dag. Du bør anta at alt du gjør kan påvirke mulighetene dine for en lønnsøkning, en forfremmelse og lignende. Du bør derfor prøve å være den beste versjonen av deg selv på jobb – alltid!

3. Husk at enhver krise er en mulighet! Alle gjør en feil innimellom. Det er menneskelig. Det viktigste er at du lærer noe av feilene du gjør.

4. Gode kolleger som slutter kan være verdifulle kontaktpunkt i arbeidslivet. Disse menneskene kan nemlig føre deg til nye muligheter som du ellers ikke ville fått vite om. Du bør derfor prøve å opprettholde kontakten med noen av dem.

5. Som en ansatt er du egentlig en enkeltmannsbedrift, og arbeidsgiver er din kunde. Som i alle kundeforhold må du sørge for at du leverer en tjeneste som kunden vil ha (mer av). Hvis du ønsker å bli verdsatt og satset på, må du ta ansvar for å skape merverdi for arbeidsgiveren din.

6. Ikke bli uvenn med noen hvis du kan unngå det. De aller fleste bransjer er små, og du kommer mye lenger med vennskap enn uvennskap.

7. Du bygger ikke karriere ved å utføre kravene i stillingsbeskrivelsen din. Du kommer opp og frem ved å gjøre ting som går utover de grunnleggende oppgavene. Du må gi det lille ekstra!

8. Sørg for at folk vet når du lykkes! De som er over deg ser som regel bare hva som fungerer, ikke hvem som fikk det til å fungere. Pass på at de får vite at det er din fortjeneste.

9. Når du blir forfremmet vil forholdet ditt til kollegene dine endre seg. Folk som var komfortable med hvem du var vil nå teste hvem du er.

10. Ikke se for travel ut! Hvis det virker som du har altfor mye å gjøre med de grunnleggende oppgavene dine, vil du ikke bli bedt om å gjøre større og viktigere oppgaver. Det kan bli et hinder for karrierebyggingen din.

11. Hvis du vil forbedre relasjonen din til noen, bør du spørre dem om råd. Det bygger tillit og du lærer å kjenne både deres faglighet og personlighet.

12. Men! Ikke lytt til for mange råd – ta heller selvstendige valg basert på dem. De som gir deg råd har ikke nødvendigvis den samme innsikten som deg. De har heller ikke nødvendigvis dine beste interesser for øye.

13. Egenskapene, erfaringen og kompetansen som skaffet deg din første forfremmelse vil ikke nødvendigvis være de som skaffer deg din neste. Du må hele tiden utvikle deg hvis du skal bygge karrieren din videre.

14. Ikke forveksle høy inntekt med suksess. Det er heller ikke noe likhetstegn mellom høy inntekt og lykke. Du tilbringer åtte timer på jobb hver dag. Derfor bør du sørge for at du trives med det du gjør, og at du får mestringsfølelse på jobb.

15. Til syvende og sist så er karrieren din et konsept som bare eksisterer i hodet ditt. Det du egentlig har er en serie med små og store erfaringer som danner en historie du selv skriver.

Har du noen flere kjappe jobbsøker- eller karrieretips? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Buzzfeed