Hvordan kan du forbedre førsteinntrykket ditt?

Experis-logo

Hvor lang tid tror du det tar for noen å danne seg et førsteinntrykk av deg? To sekunder. Hvert sekund teller når du møter noen for første gang.

Et godt førsteinntrykk kan være helt avgjørende når du møter en kunde, jobbintervjuer eller viktig beslutningstaker for første gang.

Hold deg i form

Din personlige energi påvirker folks førsteinntrykk av deg, og energien din henger sammen med hvordan du føler deg. Hvis du er sliten, vil du virke sliten. Hvis du lever usunt, vil du se usunn ut. Det betyr ikke at du trenger å være klar for Birkebeinerrennet eller NM i styrkeløft, men er du i aktivitet et par dager i uken vil du bli både sunnere og sterkere. Det vil folk legge merke til – også første gang de møter deg.

Speile arbeidskulturen

Ulike bransjer og arbeidsplasser har forskjellige kleskoder. Det blir for eksempel helt feil å dukke opp med slips og mansjettknapper når du skal møte noen i en bedrift der ingen har gått med slips siden fjorårets julebord. Finn ut hva som forventes før du møter opp og vær bevisst på hvordan folk vil lese antrekket ditt. Hvis du er usikker, kle deg nøytralt, rent og pent.

Send klare signaler

Også andre deler ved antrekket ditt kan påvirke hvordan folk tolker deg. Klokker, smykker, veske og bag, sminke, hår og ansiktsuttrykk vil spille inn på folks umiddelbare førsteinntrykk av deg. Så langt det er mulig, sørg for at disse elementene er i samsvar med den persontypen du ønsker å være. En stor sportsklokke kan for eksempel stemme overens med en aktiv personlighet, men hvis du ikke vil småprate om treningsmetoder eller kommende utholdenhetsløp kan det være lurt å bruke et mer nøytralt ur for møtet.

Øv på å hilse

Å hilse på noen består av tre elementer: Smilet ditt, det du sier og håndtrykket ditt. Smil når du hilser. Vær kort og presis, men høflig. Ikke klem noen for hardt i hånden. Et godt håndtrykk skal være tørt, fast og ha tre rist. Det bør ikke vare mer enn 3-5 sekunder. Behold øyekontakt til du slipper hånden. Øv deg gjerne på en venn som kan gi deg tilbakemelding på håndtrykket ditt. Vær også bevisst på hvordan du står og hva slags holdning du har når du hilser på noen. Avslutt håndtrykket med en hyggelig kommentar til vedkommende.

Vær forberedt

En stor del av et førsteinntrykk avhenger av hvordan du føler deg. Hvis du ikke har forberedt deg godt nok før et møte og føler deg nervøs på grunn av det, vil det synes. Både kroppsspråket ditt og holdningen din vil avsløre deg. Gode forberedelser vil få deg til å fremstå tryggere.

Jobb bevisst med førsteinntrykket

Du kan i stor grad påvirke hvilket førsteinntrykk folk får av deg – men bare én gang per person. Legg merke til hvordan de du møter responderer på deg. Legg spesielt merke til ansiktsuttrykkene deres, hva de sier og hvordan de oppfører seg. Hva fungerer godt? Hvis du møter noen for første gang og dere har felles bekjente, kan du også be om en tilbakemelding fra dine venner. Hvordan oppfattet de deg? Hva mener de at du kan forbedre på?

Hvis du jobber bevisst med disse seks hovedpunktene, vil du kunne forbedre førsteinntrykket andre får av deg. Det danner et godt grunnlag for et positivt møte.

Har du noen andre tips til hva man kan gjøre for å forbedre førsteinntrykk? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Inc.