30 kjappe jobbsøker- og karrieretips! (Del 1)

Experis-logo

Skal du begynne i ny jobb? Kanskje du til og med skal begynne i din første jobb? Eller skal du i gang med å søke jobb? Vi har noen kjappe jobbsøker- og karrieretips for å sette tankene dine i gang.

1. Utdannelsen din, uansett om det er en bachelor, en master eller et diplom, sier ikke alt om hvem du er. Det du har gjort utenfor skolebenken teller også, og er noe arbeidsgivere blir mer og mer opptatt av.

2. Vær alltid hyggelig med kollegene dine, uansett hvilken stilling de har. Det spiller ingen rolle om de sitter i resepsjonen eller i ledergruppen. Du vet nemlig aldri hva som blir lagt merke til på arbeidsplassen eller hvem som kjenner hvem. Dessuten blir arbeidshverdagen mye bedre om du bidrar til en positiv atmosfære.

3. Vi har alle noen svakheter som vi ikke vet om. Disse svakhetene er de mest hemmende for karrieren og utviklingen vår. Derfor bør du prøve å finne ut av hva svakhetene dine er hver gang du møter motgang. For eksempel kan du spørre en arbeidsgiver som ikke ansatte deg om hvorfor de ikke gjorde det. Svaret kan være kjipt der og da, men det kommer til å hjelpe deg på lengre sikt. Det er bare når du vet hva svakhetene dine er at du kan forbedre deg.

4. Din aller viktigste egenskap i en ansettelsesprosess er hvor likandes du er. Folk vil nemlig ansette folk de liker. Det er egentlig ikke så overraskende. De ansetter tross alt kolleger som de kommer til å tilbringe mye tid sammen med. Noen ganger kan det virke som om noen får karrierefordeler av å være dust, men det stemmer ikke. At duster kommer opp og frem er et unntak og ikke hovedregelen i arbeidslivet. Heldigvis!

5. Dyrk interessene dine, uavhengig av om du jobber med dem eller ikke. Alle har godt av en hobby eller en fritidssyssel som gir energi. En hobby kan også gi deg et nettverk eller kunnskap som kan vise seg å være uvurderlig en dag.

6. Still gode spørsmål. Gode spørsmål kan føre til læring, brukes til å rettlede andre og til å utvikle deg selv. Stiller du konstruktive spørsmål og bruker dem strategisk, kan det åpne mange dører for deg.

7. Ikke se opp for muligheter, se også til siden! Folk med noe erfaring innenfor flere områder bygger ofte karriere raskere enn folk som har mye erfaring fra ett område.

8. Ikke prøv å være bedre enn alle andre – prøv heller å skille deg ut! Hvis du ikke har nøyaktig den jobberfaringen som stillingsbeskrivelsen etterlyser, kan du heller vise hvordan dine unike ferdigheter og kompetanse er en bedre match for selskapet. Hvis du lykkes med det, kan mulighetene for å få jobben være større enn for en som slavisk møter stillingskravene.

9. Drømmejobben står ikke og venter til du er klar. Derfor må du alltid holde øynene åpne selv. Unike muligheter lander sjeldent i fanget ditt.

10. Jobblivet er et maratonløp, ikke en sprint. Ikke brenn alt kruttet i første sving! Arbeidslivet er langt og du vil kunne delta hele veien. I enkelte perioder må du kanskje jobbe mer enn i andre perioder. Derfor er det viktig at du gir kroppen tid til å hente seg inn. Lytt til kroppens signaler. Kroppen kan være sliten selv om hodet ditt ikke er det.

11. Aldri klag på mandager. Det er som å skrive “jeg hater jobben min” i panna med tusj. Alle liker å ha fri, men arbeidsdagen dine skal ikke være så kjip at du gruer deg om morgenen. Hvis du hater jobben din, har du ikke riktig jobb.

12. Noen ganger er det best å dele æren for noe, selv om du gjorde mesteparten av jobben selv. Det bygger allianser på jobb og styrker teamfølelsen blant dine kolleger. Hvis du er raus med andre, øker sjansene for at de vil være rause med deg.

13. Ikke undervurder viktigheten av sosiale ritualer. Selv om det ikke burde ha noe å si, kan det få konsekvenser for karrieren din hvis du alltid sier nei til fredagspils eller andre sosiale tilstelninger på jobb.

14. Snakk åpenhjertig om nederlagene dine. Folk vil respektere og stole mer på deg hvis du viser at du ikke er redd for å lære av dine feil.

15. Gi ros til kollegene dine, ikke minst når de har gjort noe bedre enn deg.

Har du noen flere kjappe jobbsøker- eller karrieretips? Fortell oss i kommentarfeltet!

Kilde: Buzzfeed